piop Opublikowano 31 Lipca 2015 #1 Opublikowano 31 Lipca 2015 Witam, Pozwoliłem sobie machnać nowy temat bo będzie o cyrkulacji. W sumie dylemat, czy podłączyć i jak podłączyć. Za radą kol. Sambora instaluję wymiennik dwupłaszczowy, blisko kotła (właściwie 2,5 metra nad) bo na grawitacji, z termostatycznym zaworem mieszającym cwu. Dwaj popularni producenci tych zaworów mają taką instrukcję montażu, gdzie powrót cyrkulacji idzie do wlotu zimnej wody zaworu mieszającego, tymczasem w wymienniku mam "powrót cyrkulacji",ale ... wszystkie jakie widziałem to mają, w jednych jest on wyżej w innych niżej, w tym co mam jest na samej górze. Stąd takie pytania: 1. Czy cyrkulację podłązyć tak jak w instrukcji wymiennika czyli do mufy cyrkulacji, czy tak jak w instrukcji zaworu, do wlotu zimnej wody zaworu i wymiennika. 2. Czy w ogóle ją podłączać, (nie mam kanalizacji tylko szambo) obecnie od przepływówki mam 0,5m do zlewu, 1,3m prysnic, 2,4m do umywalki; z wymiennika będzie o 3,5m więcej, czyli, 4m zlew, 4,8 prysnic, 5,9m umywalka. Chodzą mi po głowie 3 możliwości: a ) od mieszacza 3,5m rurą pp 25mm potem się rozchodzi tak jak jest czyli 16pex b ) od mieszacza 3,5m rurą pp 25mm potem się rozchodzi tak jak jest czyli 16pex + cyrkulacja c ) od mieszacza puścić te 3,5m cieńkimi rurkami do każdego pex-a osobno, np. umywalka pp16mm, prysnic pp20mm zlew pp20mm, zakładam że cieńką rurą w jednym ujęciu ciepła woda szybciej się pojawi Jakieś dobre rady?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.