Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Iryd Pid , 1% Mocy Vs Podtrzymanie

mietek440

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest jakaś zależność między nastawami dla 1% mocy a nastawami dla podtrzymania ? W chwili obecnej dla 1% mam ustawioną pauzę 30 minut , dla podtrzymania czas przerwy 7 , krotność 7 . Podajnik tłokowy , na połowie palnika dopala super , od strony drzwiczek zrzuca całkowicie nie spalony miał . Ruszt drożny . Ogrzewam tylko cwu 140 L . Kocioł przebija nawet 30 stopni powyżej zadanej . Głównie chodzi mi o problem nie spalania opału na części palnika .

Opublikowano

Witam. Ja w swoim tłokowcu musiałem drastycznie wydłużyć czas (praca) podawania opału jak przełączyłem na tryb letni (tylko cwu).  Czyli w sezonie grzewczym jest inaczej, a letnim jest drastycznie inaczej. No ale ja palę ekogroszkiem i nie wiem jak to jest przy miale. Czas podtrzymania i nadmuchy są takie same w każdym sezonie.

Pozdrawiam

Gość jacek61
Opublikowano

Witam

Jak wsypujesz miał do zbiornika to robisz to bliżej strony drzwiczek, drobna frakcja miału zawsze idzie do dołu a grubsza na boki więc inny miał jest na palniku z jednej strony a inny z drugiej. Przy słabym nadmuchu powietrze idzie łatwiejszą droga czyli przez miał bez drobnej frakcji. Syp na środek zbiornika ewentualnie przegarnij na drugą stronę a problem powinien zniknąć. 

Pozdrawiam

Opublikowano

gilal przechodząc w tryb letni niczego nie zmieniałem . Opał mam dosyć mocny , temperatura spalin w podtrzymaniu 100 st . Aby zmniejszyć odbiór temperatury przez wymiennik poziomy dziś wyjąłem blachę skracając wymiennik . Kocioł pracuje cały czas w podtrzymaniu , porusza się w zakresie temperatury zadanej i przebicia w pid w górę ustawionej na  5 st. , przebija mocniej . 

Jacek opał sypię na środek , problem występuje dopiero teraz gdy kocioł pracuje cały czas w podtrzymaniu .

Powiedzcie mi jeszcze w jakim celu wpisujemy w 1% mocy kotła co ile ma podać dawkę paliwa , skoro w podtrzymaniu podajemy co które dmuchnięcie podać paliwo . Np teraz mam 

W 1% mocy paliwo ma być podane co 40 minut .

W podtrzymaniu co 6 minut przedmuch , co 8 dmuchnięcie ma podać paliwo , czyli co 48 minut . Co się zmieni jeżeli zmienię wartość co ile dawka paliwa dla 1% z 40 minut na 35 lub 30 , wartości w podtrzymaniu pozostawię bez zmian ?

Opublikowano

Te wartości 1% i 100% są tylko jak kociołek jest w trybie praca. Nic do podtrzymania nie ma.

Opublikowano

To są parametry w trybie praca. Naprzykład masz ustawione 100% 4 min, a 1% 40 min. Sterownik przy pełnej mocy poda opał co 4 min, a jak będzie zbliżał się do zadanej to obniża nadmuch i przelicza dłuższą przerwe do podania opału. Tak też jest przy starcie na początku mniejszy nadmuch i sterownik przelicza wartość ( z tych 1% i 100% ) kiedy ma podać opał. Też ma na to wpływ czujnik spalin. Przy podtrzymaniu masz tylko co jaki czas ma dmuchnąć, przez jaki czas dmuchać i co ile takich cykli podać opał ( czyli krotność podawania). W serwisowych możesz sobie jeszcze zmienić moc nadmuchu w podtrzymaniu ( obniżenie dmuchawy) i też podbicie dmuchawy po podaniu opału, przez jak długi czas tak dmuchać :)

Mam nadzieję, że dobrze to opisałem ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki gilal , kumam  . Powiedz tylko skąd wiedzieć i jaki czas wpisać dla 1% mocy , miałem 40 teraz mam 30 . Bo tego nie trybię .

Opublikowano

Przedtem miałem tak ( tylko przy ekogroszku ):

100% mocy - pod. 6min.50s - dmuchawa 49 bieg 40%

1    % mocy - pod. 60min.50s - dmuchawa 1 bieg 10%

Teraz mam inaczej dla trybu letniego. Nie potrzebuję aż tyle opału do ogrzania cwu :)

Opublikowano

To juz musisz sobie sam wyliczyc i po obserwowac. Czy przy pełnej mocy piecyk daje rade do zadanej i czy przy niskich mocach piecyk dobrze dopala opal.

Opublikowano

I jak, poradziłeś sobie?

Opublikowano

Ustawiam rozmawiając z kimś z firmy Prond . Tyle że kocioł rozgrzewa się za szybko , tylko cwu . Po jakimś czasie wygasa , Za mało czasu na dokładne ustawienie , Mam ustawione że w pidzie ma przebić 5 stopni , powyżej pida przebija tylko 1 stopień , Przy moich poprzednich ustawieniach przebijał 25 st.  

Opublikowano

ok, to daj znać jak Tobie wyszło. Dasz radę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.