zwanzig Opublikowano 2 Maja 2015 #1 Opublikowano 2 Maja 2015 Może ktoś podpowie, gdzie można kupić rozetkę powietrza taką, jaka jest na przykład w kotłach Rakoczy? Może być nawet mniejsza. Szukałem w sklepie Domer, po innych stronach i nic. Może trzeba wpisać inną nazwę?
majschi Opublikowano 2 Maja 2015 #2 Opublikowano 2 Maja 2015 Może prościej będzie udać się do najbliższego ślusarza który zrobi Ci "rozetkę" jaką będziesz chciał. Albo zadzwoń do producenta kotłów Rakoczy.
zwanzig Opublikowano 2 Maja 2015 Autor #3 Opublikowano 2 Maja 2015 Ta od Rakoczego jest zbyt długa, wolałbym mniejszą, nawet obrotową, jak piecykach wolnostojących. Chyba faktycznie znajdę gdzieś warsztat ślusarski i zrobię na wymiar.
Gość Opublikowano 3 Maja 2015 #4 Opublikowano 3 Maja 2015 Co prawda użytkuję kocioł z podajnikiem ale latem zamierzam zamontować niezbędne elementy doprowadzające powietrze,żeby można było w cywilizowany sposób palić w kotle na wypadek dłuższej przerwy w dostawie prądu. Do tego celu wykorzystałem długą mufę 1",dużą podkładkę,śrubkę,kawałek gwintowanej rury z przyspawanym kolanem do podawania PW oraz klapkę miarkownika ciągu(nie było jej przy kotle) do podawania PG w drzwiczkach popielnika. Wygląda to tak: Podczas pracy w automacie od środka drzwiczek będzie wkręcony w mufę korek,a klapka miarkownika skręcona szczelnie na stałe. W razie potrzeby wykręcam korek,wkręcam rurkę z kolankiem i mam PW skierowane nad zasyp. PG będzie regulowane śrubą. Zrobiłem też stelaż pod ruszt belkowy żeliwny(4 elementy) szybko montowany w kotle tuż nad retortą. Być może skorzystasz z takiego rozwiązania. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.