Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie Kupić Rozetkę?

zwanzig

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś podpowie, gdzie można kupić rozetkę powietrza taką, jaka jest na przykład w kotłach Rakoczy? Może być nawet mniejsza. Szukałem w sklepie Domer, po innych stronach i nic. Może trzeba wpisać inną nazwę?

post-61141-0-38149800-1430543988_thumb.jpg

Opublikowano

Może prościej będzie udać się do najbliższego ślusarza który zrobi Ci "rozetkę" jaką będziesz chciał. Albo zadzwoń do producenta kotłów Rakoczy.

Opublikowano

Ta od Rakoczego jest zbyt długa, wolałbym mniejszą, nawet obrotową, jak piecykach wolnostojących.  Chyba faktycznie znajdę gdzieś warsztat ślusarski i zrobię na wymiar.

Opublikowano

Co prawda użytkuję kocioł z podajnikiem ale latem zamierzam zamontować niezbędne elementy doprowadzające powietrze,żeby można było w cywilizowany sposób palić w kotle na wypadek dłuższej przerwy w dostawie prądu.

Do tego celu wykorzystałem długą mufę 1",dużą podkładkę,śrubkę,kawałek gwintowanej rury z przyspawanym kolanem do podawania PW oraz klapkę miarkownika ciągu(nie było jej przy kotle) do podawania PG w drzwiczkach popielnika.

Wygląda to tak:

post-50212-0-22823300-1430675268_thumb.jpgpost-50212-0-08248800-1430675313_thumb.jpgpost-50212-0-36769500-1430675350_thumb.jpgpost-50212-0-15884100-1430675383_thumb.jpg

Podczas pracy w automacie od środka drzwiczek będzie wkręcony w mufę korek,a klapka miarkownika skręcona szczelnie na stałe.

W razie potrzeby wykręcam korek,wkręcam rurkę z kolankiem i mam PW skierowane nad zasyp.

PG będzie regulowane śrubą.

Zrobiłem też  stelaż pod ruszt belkowy żeliwny(4 elementy) szybko montowany w kotle tuż nad retortą.

Być może skorzystasz z takiego rozwiązania.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.