Pawel2015 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Witam serdecznie. Nie wiem czy dobrze trafiłem ale chciałbym zapytac kompetentne osoby na pewien temat. Wspólnota mieszkaniowa zdecydowała że w bloku którym mieszkam zostanie wykonana instalacja doprowadzająca ciepłą wodę użytkową i zostaną zlikwidowane w mieszkaniach piecyki przepływowe zasilane gazem. Moja sytuacja wygląda następująco - jestem właścicielem mieszkania znajdującego sie na poddaszu budynku do którego doadaptowano część strychu użytkowego i przerobiono na duży salon z aneksem kuchennym w którym jest piec dwufunkcyjny W mieszkaniu mam centralne ogrzewanie z sieci oraz ogrzewanie z pieca dwufunkcyjnego zaadaptowanej części (salon oraz grzejniki na antresoli pod oknami dachowymi) W projekcie ciepłej wody użytkowej zobaczyłem iż ma być ona podłączona do pieca dwufunkcyjnego oraz dopisek " Nie usuwać pieca, przeznaczony do c.o) Z informacji u zarządcy obiektu dowiedziałem się iż może być problem z podłaczeniem grzejników (kaloryferów) do ogrzewania z sieci. Mam w związku z tym kilka pytań i próśb o radę: 1. Czy istnieje możliwość podłaczenia instalacji ciepłej wody użytkowej do pieca dwufunkcyjnego aby nie stracił on swojej funkcjonalności (tzn. ogrzewania salonu i antresoli) i czy jest to opłacalne 2. Czy dołączyć się do ciepła z sieci co spowoduje prawdopodobnie duże "zmiany" w mieszkaniu (zniszczenia, ewentualne kładzenie rur itp.) ale zlikwidowanie pieca dwufunkcyjne gdyż będzie w mieszkaniu ciepła woda użytkowa i ogrzewanie z sieci. Będe bardzo wdzięczny za radę Odpowiem na każde pytanie
Gość mak Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 1.Nie ma żadnego problemu z dostawą cwu i ogrzewaniem CO. Kocioł dwufunkcyjny, ma zalety jak i wady związane z cwu. Wadą jest niska albo średnia wydajność cwu, oraz w przypadku większej odległości pomiędzy kotłem a punktami poboru oczekiwanie na ciepłą wodę, za to jest tani w zakupie. Można trochę te wady ograniczy (do niektórych moć kupując kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo co podwyższa i to znacznie wydajność, do niektórych można stosować cyrkulację (czyli wady znikają), jednak jest to znacznie droższe urządzenie. Kocioł dwufunkcyjny pracuje w priorytecie cwu i kiedy grzeje cwu nie grzeje CO, czego praktycznie się nie odczuwa w normalnej eksploatacji. 2. To już musi być twoja decyzja, oczywiście jeżeli są techniczne możliwości przyłączenia się do ogrzewania z sieci, o co musisz spytać administratora budynku. Ołówek w rękę i niestety trzeba policzyć ile będzie kosztować doprowadzenie instalacji i remont mieszkania po doprowadzeniu ciepła miejskiego. Nie ma prostej odpowiedzi na tak postawione pytanie.
Pawel2015 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ok - już wiem że piec dwufunkcyjny zostaje natomiast chodzi mi już tylko o to czy jak już dociągną instalację ciepłej wody użytkowej z sieci miejskiej to czy nie będzie problemu z piecem i nie bedzie on grzał podgrzanej i doprowadzonej wody - pytam dlatego iż na piecu mam tylko 3 rodzaje użytkowania : 1. ciepła woda użytkowa + centralne ogrzewanie 2. ciepła woda użytkowa 3. zabezpieczenie przed zamarzaniem Nie ma przełącznika z samym centralnym ogrzewaniem i zastanawiam się czy jak już to zrobią a w zimie na czujniku pogodowym mi spadnie temperatura i właczy sie grzanie czy wszystko bedzie ok ? Wiem że to pewnie prosta do wytłumaczenia sprawa a ja jestem laikiem w tej sprawie.
Gość mak Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Nie możesz włączyć do kotła gazowego ciepłej wody z sieci miejskiej! Podgrzew cwu w przepływowym kotle gazowym działa na zasadzie różnicy ciśnień a nie różnicy temperatury. Nie powinno być problemów z działaniem CO, najlepiej podaj nazwę i model kotła wtedy będzie można powiedzieć coś więcej
Pawel2015 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 To ja dalej nic nie wiem. Piec to Saunier Duval Thema Classic F21 E1 To do czego zostanie podłaczona instalacja z ciepłą wodą z mpec???
majschi Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Teoretycznie rurę z ciepłą wodą z mecu można podłączyć w dowolnym miejscu Twojej instalacji wstawiając trójnik na ciepłej wodzie. Na Twoim miejscu zostawił bym sobie możliwość grzania wody kotłem gazowym i sam zdecydujesz co wychodzi Ci taniej. Przełączanie mec - kocioł możesz zrobić za pomocą dwóch zaworów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.