bajabongo10 Opublikowano 11 Marca 2015 #1 Opublikowano 11 Marca 2015 Witam panowie mam pytanie techniczne u mojej teściowej solary znajdowały sie bezpośrednio na ziemi parę miesięcy temu teściowa zrobiła wiatę i znalazło się miejsce do zamontowania solarów i teraz jest problem ja to podłączyć. Stara instalacja jest zrobiona z rurek miedzianych 18 wszystko lutowane kolanka mufki itp. Rurki są wpuszczone w rurę PCV 110 Ida pod ziemią i wychodzą 5 metrów dalej. odkopałem koniec rury PCV w środku było kilka litrów wody układ nieszczelny?? czy woda opadowa sie tam dostała ?? nie wiadomo i teraz pytanie co z tym fantem zrobić wymienić całą instalacje na nowa czy połączyć do starych nowe rurki np: DN 16??co wy o tym sądzicie czy przekrój tej rurki jest wystarczający czy może zrobić na sztywno tak jak było wcześniej ?? wrzucam kilka zdjęć poglądowych starej instalacji
bajabongo10 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor #2 Opublikowano 14 Marca 2015 nikt nic nie podpowiedział i dzisiaj z Teściem doszliśmy do wniosku że wymienimy całą miedz na nową rurę DN16 :)
automatyk Opublikowano 15 Marca 2015 #3 Opublikowano 15 Marca 2015 albo włóżcie nową karbowaną 18 w rurę arota i oczywiscie w izolacji
bajabongo10 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor #4 Opublikowano 15 Marca 2015 z tego co szukałem na allegro to wszystkie w rozmiarze 16 i tyle tego jest że nie wiadomo co wybrać???
rpc Opublikowano 4 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zawsze woda sie skropli w rurze przy różnicy temperatur. Pewnie końce nie uszczelnione. Zawsze jak kable kładliśmy to nie było lewara aby woda z czasem sie nie skropliła. My w najniższym punkcie robimy nacięcie od spodu aby woda skroplona zeszła do gruntu.
bajabongo10 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 wczoraj rozebrałem cały układ rura miedziana miejscami zgrzała się z otulina rurki wyglądają jak by miały ze 100 lat skorodowane całe podejrzewam że układ gdzieś na złączce puszczał i glikol się gromadził w otulinie po świętach zakupie nowe rury pcv i tak jak doradził kolega automatyk zastosuje jeszcze rurę arot myślałem żeby ponawiercać w niej dziurki i wstrzyknąć w nią piankę montażową ale nie wiem czy jest sens ??
jurgonka Opublikowano 4 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Rury z solarów nie można lutować - chyba, że lut twardy. Polecam sprawdzone - miękkie rurki miedziane bez łączeń podwójna otulina pierwsza na miedz wysokotemperaturowa (czarna) druga zwykła szara. Obie sukcesywnie wkładamy do metrowych odcinków zwykłej rury kanalizacyjnej PCV z uszczelkami. Wolną przestrzeń wypełniamy pianką z pistoletu.
bajabongo10 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 myślałem bardziej o czymś takim http://allegro.pl/niedzewny-przewod-solarny-rura-20mb-duo-pcv-dn16-i5185948451.html
jurgonka Opublikowano 5 Kwietnia 2015 #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Wygląda ładnie. Tak jak pokazano nie nadaje się pod ziemie. Potrzebna dodatkowa izolacja i osłona.
bajabongo10 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor #10 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 a czy kto sie orientuje ile glikolu wejdzie w taki układ bo nie wiem ile mam zamówić, rury zasilającej bedzie ok 35mb plus solar 48 rur pruzniowych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.