Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia I Podlaczenie Pompy Cwu

katzdw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posiadam piec na ekogroszek Białka z pleszewa i do niego sterownik perfekt r. bawilem sie ostatnio z ustawieniami i mi piec nie uzyskuje temperatury 55 stopni tylko wacha sie w granicach 54. podawanie groszku mam ustawione na 6s minimalna przerwa 65sek. ilosc powietrza na 35%. mam duzo niespalonego wegla w popielniku. gdy ustawilem podawanie wegla na 5sek bylo jeszcze gorzej. mieszkanie ma 37m2 4 grzejniki (pokoj pokoj lazienka i przedpokoj) zawor trojdrozny ustawiony w skali od 1do10 na 6. temperatura w mieszkaniu 22-23 stopnie. w nocy na 4h mam ustawiona temperature pieca na 52stopnie. pompke od cwu mam podlaczona pod zasilanie cwu a mam jeszcze zasilanie pompki cyrkulacyjnej cwu w sterowniku i to zasilanie moge programowac i zastanawiam sie czy nie podlaczyc pod nie pompki cwu i na noc ustawic by nie chodzila ale czy tak moge zrobic?

Opublikowano

Witaj!! 

Jakiej mocy masz ten "piec"   i do jakiego komina podpięty?

Jak dużo lokatorów mieszka pod i nad tobą,?

Z  ciekawości - możesz narysować schemat twojej instalacji?-Wtedy będzie wiadomo co i gdzie wpiąć. 

pozdrawiam. henryk1953

Opublikowano

Piec jest 12kw komin 14x14 okolo 12m wysokosci mieszkanie na parterze pod laziezka i czescia malego pokoju mam swoja piwnice 2 sciany mam zewnetrzne od jednej kklatka a przy ostatniej sasiad blok ocieplony 5cm steropianu. Z pieca idzie rura z pompka do bojlera i tam jest zbiornik wyruwnawczy a druga rura z pieca idzie do zaworu trojdroznego potem pompka do wszystkich kaloryferow

Opublikowano

Poczytaj co napisałem w tym wątku:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19295-modernizacja-ogrzewania-w-mieszkaniu-50m2/

Mam pytanie - Czy uzyskałeś zgodę od właściciela budynku na zamianę   piwnicy na kotłownię ? i czy na zrobienie kotłowni uzyskałeś zezwolenie budowlane.?

Jeżeli nie to wystarczy kumaty i "lubiący" cię sąsiad i będziesz miał pozamiatane.

Tu masz taki przykład:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19133-samowola-budowlana/

pozdrawiam henryk1953

Opublikowano

Pozwolenie dostalem kominiarze tez byli. Piec chodzi miesiac na ppoczatku spalal mi 12,5kg dziennie potem zaczolem bawic sie ustawieniami pali troszke wiecej z jakies 15kg z tym ze mam troche spiekow i duzo niespalonego wegla z tym ze kupowalem wczesniej ekoret oryginalnie pakowany a teraz kupilem w nie oryginalnych opakowaniach i z innego skladu mozliwe ze pakuja go sami

Opublikowano

Mam pozwolenie od wspolnoty byli kominiarze wiec wszystko mam na legalu

To ze masz pozwolenie od wspólnoty to jedno -drugie czy zrobiłeś to zgodnie z przepisami .Pytanie czy uzyskałeś zgodę na budowę kotłowni , oraz czy instalację CO zrobiła osoba mająca do tego uprawnienia,Jeżeli masz wszystkie dokumenty i pozwolenia na piśmie ,to wszystko w porządku- jeżeli nie -to wspólnota nakaże ci przywrócić ogrzewanie do  poprzedniego stanu.

Jeżeli masz tylko pozwolenie od wspólnoty i tylko byli kominiarze -to masz po prostu samowolę budowlaną.Musisz być tego świadom. Konsekwencje mogą okazać się w najlepszym przypadku bardzo kosztowne.A jeśli jakiś "dobry" ktoś zgłosi do prokuratury (może to być anonim)że twoja  nielegalna kotłownia i instalacja CO zagraża bezpieczeństwu lokatorów -to wtedy dopiero będziesz miał pozamiatane.

Jezeli tak masz to zrobione- to doprowadż to do należytego stanu.Trochę to będzie kosztowało -ale naprawdę warto.

Opublikowano

Wszystko mam legalnie instalacje robila firma i mam na to wszystkie dokumenty. Wspolnota u nas nie pozwoli robic nikomu samowolki sam bym tak niechcial bo ryzykuje nie tylko zycie innych ale tez swoje. Widze ze to kolejne forum by sprawdzac tych co maja problem a nie im pomagac

Opublikowano

Kolego wyluzuj - jakbym chciał cię sprawdzić to zrobił bym to bez najmniejszego trudu.Zapewniam  cię że to jest bardzo proste.

A ty jak masz problem to opisz go zrozumiale - może doczekasz się odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.