selius Opublikowano 25 Lutego 2015 #1 Opublikowano 25 Lutego 2015 Witam Na poczatku napisze kilka slow o sobie, posiadam piec z podajnikiem firmy Konstal 17 KW ze sterownikiem Titanic. W instalacji 10 grzejnikow z czego na 9 zalozone termostaty, 1 pompka do co i cwu. Dom kanadyjczyk 160m2 z czego ogrzewane narazie 110m2 Spalanie ekogroszku lub mialu do 12kg na dobe razem z cwu. Brak zaworu 3 lub 4 droznego. Mam zalozony czujnik tem na powrocie do pieca i zauwazylem ze woda ktora wraca jest o max 1,5 C mniejsza niz zadana, wiec w tym momencie nie ma odbioru ciepla (zamknietych 9 grzejnikow na ktorych sa zalozone termostaty) w tedy tez piec krocej jest w podtrzymaniu bo musi uzupelniac te "niepotrzebne" straty ktore wynikaja z cyrkulacji 1 otwartego grzejnika otwartego na minimum + cwu. Pomyslalem zeby do tej instalacji dolozyc regulator pokojowy inaczej mowiac sterownie pompki co, zeby sie wylaczala jesli nie ma odbioru i wlaczala jak temperatura spadnie. Czy takie rozwiazanie zda egzamin? Czy moze mozna jakos ustawic prace pompki w samym sterowniku titanic bez dodatkowego regulatora pokojowego? Pozdrawiam
przemas22 Opublikowano 26 Lutego 2015 #3 Opublikowano 26 Lutego 2015 Jak juz chcesz to kup sobie pilot G dedykowany do titanica. Bedziesz mial podglad pracy kotła Mam to i fajna sprawa.
selius Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor #4 Opublikowano 26 Lutego 2015 Wlasnie o takim czyms myslalem, tylko ze ja patrzylem na jakis pilot R. Powiedz mi czy przy takim pilocie nie ma problemu z zagotowaniem wody? Jak Ci sie to sprawuje i w czym ulatwia zycie?
przemas22 Opublikowano 27 Lutego 2015 #5 Opublikowano 27 Lutego 2015 Pilot G to nowy model. Sprawuje sie ok. Z gotowaniem wody nie ma problemu. Dlatego ze masz w nim mozliwość cyklicznego zalaczania pompyi . W uniwersalnych sterownikach nie zawsze to masz. Ale to też i tak może zależec od instalacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.