maniek130 Opublikowano 10 Lutego 2015 #1 Opublikowano 10 Lutego 2015 witam, Zapomniałem wyczyścić kotła po tyg i gdy czyściłem to tam gdzie jest regulacja ciągu zapaliły się sadze I moje pytanie jak to się ma ugasić lub jak mam to ugasić wyłączyłem kocioł Pozdrawiam
Gość jacek61 Opublikowano 10 Lutego 2015 #2 Opublikowano 10 Lutego 2015 Witam Jak się zapali sadza przy szybrze to zamykam kocioł i po chwili zgaśnie ale mój kocioł jest szczelny. W zasadzie taki pożar sadzy w tym miejscu nie jest niebezpieczny ale pod warunkiem, że komin czysty i nie ma się co w nim zapalić.
maniek130 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 10 Lutego 2015 Komin nie czyszccony dwa lata więc było by pewnie co się zapalić A mam pytanie co ile szczycić komin ?
Gość jacek61 Opublikowano 10 Lutego 2015 #4 Opublikowano 10 Lutego 2015 Przepisy mówią chyba o 6 razach na rok dla kotłów węglowych. U mnie kominarz jest dwa razy do roku a sam czyszczę jeszcze 2 razy w sezonie, dach płaski to nie problem. Natomiast komin 14 x 14 cm więc niewielka ilość sadzy go mocno ogranicza.
maniek130 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 10 Lutego 2015 Ok,dziękuje za informacje zamawiam tak to kominiarza Pozdrawiam
01mlody Opublikowano 2 Marca 2015 #6 Opublikowano 2 Marca 2015 Skoro sadza się pali to jak ją zgarniemy i wrzucimy do podajnika z groszkiem to też się spali ? ? ?
Gość jacek61 Opublikowano 2 Marca 2015 #7 Opublikowano 2 Marca 2015 Spali się ale może ją wywiewać więc lepiej robić tak aby sadzy nie było za wiele i wrzucić do popiołu podczas czyszczenia kotła. W kotle zasypowym zawsze paliłem sadzę z czyszczenia - spadała na popiół leżący na części rusztu i się wypalała. W obecnym kotle zostawiałem czasem sadzę na ostatniej półce i też się wypalała ale już nie tak dobrze bo więcej w niej niepalnego pyłu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.