rozzy82 Opublikowano 4 Lutego 2015 #1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Od dwóch lat jestem posiadaczem kotła grzewczego Iskra Plus 34kW proszę was o poradę mam problem gdyż wytwarza mi on ogromne ilości sadzy(czyszcze piec raz w tygodniu) oraz niedopala mi węgla a przy okazji spala 50kg dziennie. Kocioł współpracuje z bojlerem 120L Dom jest nowy pustak Porotherm 25cm,ocieplony styropianem 15cm poddasze wełna 20cm.Powierzchnia domu do ogrzania 260m.Ogrzewam podłogówką parter 130m a poddasze również 130m grzejnikami 8sztuk. Ustawienia pieca: Temperatura pieca 62 stopnie Czas podawania 40sekund, przerwa podawania 1,50min Czas pracy przepalania 1minuta przerwa przepalania 25minut Histereza CO 2 stopnie Histereza CWU 5 stopnia Nadmuch 6 bieg wentylator otwarty na 2cm Temperatura załączania pomp 40stopni.Pompy pracują równolegle. Opał jakiego używam to Jaret z Janiny. Proszę was o wskazówki co zmienić w ustawieniach lub o jakąś inna wskazówkę jak ograniczyć wytwarzanie sadzy i jak spalać mniej węgla.
Gość Opublikowano 4 Lutego 2015 #2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ustawienia,które zamieściłeś to na syberyjskie mrozy min.-40* Nic dziwnego ,że masz taki przepał aż niewiarygodne i pewnie dużo niedopalonego skoksowanego węgla w popiele? Wygarnij wszystko z palnika i popielnika i wyczyść kocioł. Ten kocioł ma podajnik tłokowy czy ślimakowy? Jeśli ślimakowy staw na początek 6s podawanie, 50s przerwy w podawaniu,dmuchawa na 5 bieg Nie ogarniam przepalania(przez 1min. podaje paliwo i dmucha,czy tylko dmucha przez min.?) Po osiągnięciu temp. zadanej 62* ustaw w podtrzymaniu podawanie 6s co 10 min.
rozzy82 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 4 Lutego 2015 Do grabpa58 Witam:)Te ustawienia dostałem dwa tygodnie temu dzwoniąc do serwisu Zgody Wieprz.... Kocioł ma podajnik tłokowy.Jeśli chodzi o przepalanie to podaje i dmucha przez 1minute a ma równiez ustawienie opoznienia wyłączenia nadmuchu na 15sekund. Nie dodałem że piec pracuje ze sterownikiem ST-37. Podałeś ustawienia na podajnik ślimakowy ale spróbuje na tych ustawieniach:)Pozdrawiam
Gość Opublikowano 4 Lutego 2015 #4 Opublikowano 4 Lutego 2015 Jeśli to jest podajnik tłokowy,to podane przeze mnie ustawienia nijak mają się do rzeczywistości. Przepraszam ale w tłokach się kompletnie nie rozeznaje. Mam nadzieję,że znajdzie się ktoś kto ma doświadczenie z tego typu kotłami.
rozzy82 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 6 Lutego 2015 Nikt więcej nie jest w stanie rozwiązać mojego problemu???
leszkowaty Opublikowano 6 Lutego 2015 #6 Opublikowano 6 Lutego 2015 witaj jeśli nie dopala węgla to wydłuż delikatnie przerwę miedzy podaniami (na początek o 10 sekund) nie wiem co oznacza ten parametr "czas podawania 40s" bo podajniki tłokowe nie podają opalu na czas tylko na "dawki" (jeden cykl tloka = jedna dawka) jedna z przyczyn powstawania sadzy w Twoim kotle jest dodatkowe palenisko z rurowym rusztem wodnym, które jest dostępne również w czasie palenia automatycznego, powyzszy cytat ze strony producenta
CooleR Opublikowano 6 Lutego 2015 #7 Opublikowano 6 Lutego 2015 Na forum jest wątek o paleniu w tlokowcu, warto go przeczytac. Od siebie dodam że jeśli palisz jaretem to niech tak zostanie , zmierz palniki i podziel go na 3 części, na tej ostatniej ma zostać popiół lub popiół dopalajacy . Zacznij od nastaw 40/250 dmuchawa 35 - 30 % a następnie rób korekty przerwy i dmuchawą. Paliwo którym palisz jest bezproblemowe i nie powinno go ubywac w takim tempie
rozzy82 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #8 Opublikowano 7 Lutego 2015 Dziękuje panowie za podpowiedzi,zastosuje się do nich i zobaczymy co uzyskam...pozdrawiam
rozzy82 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor #9 Opublikowano 13 Lutego 2015 Witam,próbowałem ustawień o których pisaliscie zacząłem od 40/250 i zeszłem na 40/220 wydaje mi się ze dobre węgiel zaczął się dużo lepiej dopalac,natomiast sadza i ilośc spalonego węgla pozostało dalej problemem.nie wydaje się wam ze problemem może być przewmiarowany piec????
CooleR Opublikowano 13 Lutego 2015 #10 Opublikowano 13 Lutego 2015 Kocioł to raz, jedziesz na minimalnych nastawach, pomóc może słaby opał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.