Pieklorz Opublikowano 21 Stycznia 2015 #26 Opublikowano 21 Stycznia 2015 U mnie miał 300 a ekogroszek 530. Znajomy palił najpierw ekogroszkiem a teraz jedzie na miale. Zużywa tyle samo a prawie 2x tańszy. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Tanie te opały, mieszkasz gdzieś przy kopalniach Tauron-Wydobycie? Cenowo pasuje mi to właśnie pod miał z Janki 19ke i zwykłego Jareta (530zł)
lary504 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #27 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dokładnie tak. Do kopalni Janina mam 10km. Gdzie można w dobrych cenach kupić kotły Skam lub Ogniwo? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 21 Stycznia 2015 #28 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Bilczyce k/Krakowa albo Kęty
jarrek Opublikowano 21 Stycznia 2015 #29 Opublikowano 21 Stycznia 2015 hehe ja boję się podawać marki i producentów bo i tak zaraz powiedzą że nie ma lepszego niz scam :D dofinansowanie ? masz google -> poszukaj :) Ale tu nie chodzi o lepszy/gorszy tylko konkretnie taki, który spełnia wymagania klasy 5. Ja nie znalazłem innego ekogrocha spelniajacego tę normę o niskiej mocy jak galmet. A co do dofinansowania, to miło by było gdyby ludziska pisząc coś konkretnego byli mniej enigmatyczni ;) Z mojej wiedzy mogę powiedzieć że np. w Sączu jest program Kawka, ale dotyczy modernizacji kotłowni. Można zmienić na kocioł gazowy lub właśnie ( o ile mnie pamięć nie myli) na kocioł klasy 5.
marc73 Opublikowano 21 Stycznia 2015 #30 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgadzam się z tobą Pieklorz .Miał musiał być wysuszony na tzw " pył" inaczej piec wariował.I dlatego że miał tak pyli zrezygnowałem z zasypowca. Człowiekowi z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na tzw" święty spokój" i staje się leniwy. Bardziej na północ od Torunia mówimy, że "wiek wymaga komfortu" :rolleyes:
Pieklorz Opublikowano 22 Stycznia 2015 #31 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dokładnie tak. Do kopalni Janina mam 10km. Gdzie można w dobrych cenach kupić kotły Skam lub Ogniwo? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Jaret spalisz praktycznie w każdym palniku, to łatwy w spalaniu ekogroszek, chyba najmniej kłopotliwy z Polskich, trzeba się postarać, aby go nie spalić.... ma 21,5 MJ, popiół jest podawany w zakresie 6-10%, bliżej mu w praktyce w okolice 7-8% Miał 19kę z Janki spalisz w palniku do tego przystosowanym, czyli w brucerowatych czy danej obrotówce. Tutaj najważniejsze, aby go dobrze wysuszyć. Ich miał daje jednak 10-12%popiołu, jest jednak także łatwy w spalaniu, typ węgla 31.2, niska spiekalność kotły są w pierwszej kolejności na ekogroszek, ale wiedząc, że chce się spalać ten konkretny miał można zrobić delikatny tuning na etapie produkcji konkretnie pod to paliwo, aby było wygodnie w obsłudze.
pemek Opublikowano 30 Stycznia 2015 #32 Opublikowano 30 Stycznia 2015 U mnie z tym miałem też różnie bywało czasem trafiło się na dobrej jakości ale większość składów ma paliwa pod gołym niebem więc nie było szans żeby był suchy i nie chciał się spalać do końca. W tym sezonie grzewczym mam nowy kocioł i rodzaj paliwa też zmieniłem na groszek a czasem nawet pelletem palę.
piotrokus Opublikowano 31 Stycznia 2015 #33 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Jaret spalisz praktycznie w każdym palniku, to łatwy w spalaniu ekogroszek, chyba najmniej kłopotliwy z Polskich, trzeba się postarać, aby go nie spalić.... ma 21,5 MJ, popiół jest podawany w zakresie 6-10%, bliżej mu w praktyce w okolice 7-8% Miał 19kę z Janki spalisz w palniku do tego przystosowanym, czyli w brucerowatych czy danej obrotówce. Tutaj najważniejsze, aby go dobrze wysuszyć. Ich miał daje jednak 10-12%popiołu, jest jednak także łatwy w spalaniu, typ węgla 31.2, niska spiekalność kotły są w pierwszej kolejności na ekogroszek, ale wiedząc, że chce się spalać ten konkretny miał można zrobić delikatny tuning na etapie produkcji konkretnie pod to paliwo, aby było wygodnie w obsłudze. Można wiedzieć o jaki tuning chodzi.Bo jeżeli o większy popielnik,to też zdecydowałbym się na Skama.Ta foremka na ciasto mnie trochę odstrasza.
Pieklorz Opublikowano 31 Stycznia 2015 #34 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Ta foremka na ciasto ma normalnie 8cm wysokości mówiąc z pamięci i do normalnego groszku "świat". Ale ogólna odpowiedź brzmi tak, nastawiając się strikte pod miał jako paliwo podstawowe także to idzie zmienić na etapie produkcji.
piotrokus Opublikowano 1 Lutego 2015 #35 Opublikowano 1 Lutego 2015 W takim razie zgłaszę się do Pana po sezonie grzewczym :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.