ziomal74 Opublikowano 7 Stycznia 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 podam moje parametry podawanie 14s,przerwa 44s,nadmuch 3 w skalido 10,histereza 1st.c.,wentylator otwarty na 2cm,czyli około w 70% zasłonięty.,temperatura żądana 58st.piec nagrzewa się ok.11min.,a stoi ok.10min jak kombinuje z mniejszym podawaniem lub z większą przerwą to tylko wyłuża mi się czas nagrzania.w tym komputerku przerwa w podtrzymaniu to 20min.(nigdy nie osiągnięte).czytałem gdzieś w papierach że w przerwie w podtrzymaniu podawnie jest zaprogramowane na 5 sek.już przez producenta.no i u mnie albo są spieki albo dużo popiołu .rura do komina bardzo gorąca(nie ma tam żadnego czopucha do regulacji.dodam tylko że piec grzeje ok.200m domu bez ociepleń(typowa poniemiecka chata.może ktoś coś podpowie człowiekowi który się kompletnie na tym nie zna.z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbulus Opublikowano 7 Stycznia 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A spróbuj tak podawanie 8 reszta bez zmian (ewentualnie podawanie 10, jeśli masz tęgi mróz na zewnątrz - np -20 stopni...) Ma być tak, że długo kocioł pracuje, a krótko stoi w podtrzmaniu. Sprzątnij w popielniku, potrzymaj tak kilka godzin, zrób fotkę popiołu i daj ją na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomal74 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 zmieniłem ustawienia na 9 podawanie,45 przerwa i nadmuch na 2 i piec tak wygląda po ok 5 godzinach.nadmuch na 3 powodował większy spadek temperatury po zatrzymaniu pracy i dlużej się piec nagrzewał po przerwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomal74 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 muszę jeszcze powiedzieć że teraz mieszam dwa rodzaje groszku jeden to z firmy TANI OPAŁ GROSZEK PRO (ten najdroższy u nich podobno ma być super) z jakimś *** wie z kąd zakupionego przez moją żonę z którego spieki się robiły takie na 5-7cm do góry i nie chciały spadać z palnika.teraz spieków już praktycznie nie ma tylko wydaje mi się że dużo tego żużlu.no i jeszcze jedno pytanko czy czujnik temperatury co wchodzi do pieca u mnie z tyłu powinien być lużno wsadzony czy jakos zaizolowany od warunków zewnętrznych bo u mnie jest tak lużno włożony do dziurki z tyłu pieca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.