Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Rakoczy Gigar 25 Kw Laik W Ustawieniach


ziomal74

Rekomendowane odpowiedzi

podam moje parametry podawanie 14s,przerwa 44s,nadmuch 3 w skalido 10,histereza 1st.c.,wentylator otwarty na 2cm,czyli około w 70% zasłonięty.,temperatura żądana 58st.piec nagrzewa się ok.11min.,a stoi ok.10min jak kombinuje z mniejszym podawaniem lub z większą przerwą to tylko wyłuża mi się czas nagrzania.w tym komputerku przerwa w podtrzymaniu to 20min.(nigdy nie osiągnięte).czytałem gdzieś w papierach że w przerwie w podtrzymaniu podawnie jest zaprogramowane na 5 sek.już przez producenta.no  i u mnie albo są spieki albo dużo popiołu .rura do komina bardzo gorąca(nie ma tam żadnego czopucha do regulacji.dodam tylko że piec grzeje ok.200m domu bez ociepleń(typowa poniemiecka chata.może ktoś coś podpowie człowiekowi który się kompletnie na tym nie zna.z góry dziękuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A spróbuj tak podawanie 8 reszta bez zmian (ewentualnie podawanie 10, jeśli masz tęgi mróz na zewnątrz - np -20 stopni...)

 

Ma być tak, że długo kocioł pracuje, a krótko stoi w podtrzmaniu.

 

Sprzątnij w popielniku, potrzymaj tak kilka godzin, zrób fotkę popiołu i daj ją na forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

muszę jeszcze powiedzieć że teraz mieszam dwa rodzaje groszku jeden to z firmy TANI OPAŁ GROSZEK PRO (ten najdroższy u nich podobno ma być super) z jakimś *** wie z kąd zakupionego przez moją żonę z którego spieki się robiły takie na 5-7cm do góry i nie chciały spadać z palnika.teraz spieków już praktycznie nie ma tylko wydaje mi się że dużo tego żużlu.no i jeszcze jedno pytanko czy czujnik temperatury co wchodzi do pieca u mnie z tyłu powinien być lużno wsadzony czy jakos zaizolowany od warunków zewnętrznych bo u mnie jest tak lużno włożony do dziurki z tyłu pieca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.