Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja C.o. - Sugestie

hurt333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, co sądzicie o tak doborze takich elementów do planowanej instalacji c.o.

1.       Dom o powierzchni ok. 170 m2 częściowo ocieplony, planuję zamontować kocioł SAS ECO 23kW i bojler ERMET 140 dwupłaszczowy.

2.       Instalacja od pieca do rozdzielaczy wykonana w miedzi, od rozdzielaczy do grzejników rurami PEX 16x2 firmy WAVIN, podłogówki nie planuję. Czy polecacie rozdzielacze jakiejś konkretnej firmy? 

Opublikowano

rozdzielacz jakikolwiek, byle miał zaworydo odcięcia danego grzejnika i tyle

Opublikowano

Witam.

Jestem na etapie planowania instalacji w połowie mieszkania.

http://zapodaj.net/0398b1b0c9451.jpg.html

Rozdzielacz co bedzie na 3 ogrzewania podłogowe oraz grzejniki około 5 . Czy taka konfiguracja bedzie odpowiednia?

W którym miejscu podłączyć  np pompe cieła czy solar z wymiennikiem ciepła. 

Piec jest w jednej cześci mieszkania i prawdopodobnie bedzie odpięty ale w razie np wyjazdu obieg zostaję uruchomiony. Czy wogóle podpinanie grzejników i podłogówki pod jedną pompe i rozdzielacz da radę? MIeszkanie nie jest duże max bedzie około 80 m2 ewentualnie kiedyś dojdzie 3 pomieszczenia na górze. Może jeżeli ktoś ma schemat takiego podłączenia.

Zasadniczo mieszkanko 80 m2 ogrzewanie podłogowe bedzie w kuchni jadalni, wejściu i łazience, kaloryferków planuje około 5 plus ewentualnie góra 3. Chcę mieć kominek z płaszczem wodnym ktory bedzie ogrzewął mieszkanko, lecz chce mieć zastępstwo  w piecu c.o który jest w 2 częsci mieszkania u rodzićów. 

Dodatkowo a może jako główne ogrzewanie chcę podłączyć pompe ciepła powietrze woda z wymiennikiem i być moze kolektory słoneczne na lato też z wymiennikiem.

W planach też jest mała elektrownia ale to grzałki zapakuje do kominka wiedz bedzie to tak jak by kominek grzał.

Całość instalacji po za bojlerem i kominkiem niestety musze upakowac do małej łazienki 2x2. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.