jazyna Opublikowano 28 Grudnia 2014 #1 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam Mam problem z ogrzewaniem, ponieważ moim zdaniem spala się za dużo węgla. Otóż posiadam piec 25 kw, palę czeskim ekogroszkiem. Ogrzewany jest dom jednorodzinny ok. 250m2 , część ogrzewana to mniej niż 200m2. Domek ma około 15 lat. Sterownik do pieca to Ognik Pid. Obecnie spala aż około 50kg czeskiego ekogroszku, gdzie moim zdaniem powinna być nawet połowa tego. Nie ma popiołu, koksuje się. Moje obecna ustawienia to: PP 1 d 75 ni 2 PID 1 PC0 1 Co mam zmienić, żeby zaczęło mniej spalać? Może dmuchanie mniejsze? Z góry dziękuje za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazyna Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor #2 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Czy nikt nie umie pomóc? Piec nadal tyle spala, nie wiem co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balbulus Opublikowano 2 Stycznia 2015 #3 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Czy to że "nie ma popiołu, koksuje się" znaczy, że w popielniku masz niedopały? Jeżeli tak - zmniejsz podawanie. A poza tym, ile w podobnych warunkach pogodowych spaliłbyś innego (tj bardziej kalorycznego) węgla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.