Marcyś Opublikowano 12 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dobry wieczór. Zdecydowałem się na napisanie tematu w związku z wątpliwościami na temat pracy kotła. Jest on nowy, mamy go od 2 miesięcy. Pierwszy raz coś takiego używam. Instalator jak zainstalował tak go wcięło. Ustawił jak uważał na słuszne, ale nie usłyszałem porad na temat pracy. Starałem się poczytać, wyszukać, ale z braku doświadczenia ciężko mi znajdować informacje. Nie wiem czego szukać :) Ostatnio był problem z wysokim ogniem na palenisku. Obniżyłem nadmuch i jest troszkę lepiej. Był problem z dymieniem z podajnikiem. Otworzyłem bardziej szyb i też jest lepiej. To jeszcze znalazłem. Chałupa ok 300m2. Nie zawsze ogrzewana cała. Paliwo to Barter 23MJ z Leroya. Piec Galmet KWP 30, panel pokojowy Roomster RTx. Jest zbyt dużo zmiennych, żebym po omacku sam zmieniał. Czy ktoś byłby łaskawy i wspomógł jakimiś wstępnymi wskazówkami? Foto nr1: praca kotła: Tutaj już i tak udało się obniżyć płomień. upload gif Foto nr2: Spieki tworzące się na palenisku. Za jednym razem całe palenisko to był spiek. photo host Foto nr3: Odpady. Czy wyglądają prawidłowo? gifs upload Foto nr4: szerokość otwarcia dmuchawy, wprowadzić jakieś korekcje? images hosting Foto nr5: Ustawienia pieca. Moc kotła 75% temp 55stopni, korekcja -15% to najniżej jak się da. image hosting gif Byłbym wdzięczny za każde wskazówki. Chętnie też przeczytam jakieś informacje z neta, jak ktoś podrzuci :) Pozdrawiam
poltowski2000 Opublikowano 13 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2014 witam, posiadam ten sam sterownik ekspert pid dynamic 4d. wczym mogę ci doradzić. jaki masz konkretny problem?
poltowski2000 Opublikowano 13 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 13 Grudnia 2014 tutaj może coś doczytasz , http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232267-Galmet-eko-gt-12-KW-prosz%C4%99-o-porad%C4%99-jak-u%C5%BCytkowa%C4%87
Marcyś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor #4 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dzięki za linka. Poczytam jeszcze troszkę i wtedy odezwę się z poważniejszymi pytaniami. Udało się chyba na razie spieki ograniczyć. Troszkę ogień mocno dmucha ale zużycie jest podawane 0,9kg/h. Przy 30kW i ponad 300m2 oraz temp 20stopni w chacie to chyba nieźle.
poltowski2000 Opublikowano 15 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 15 Grudnia 2014 spoko , jak będziesz miał pytania to proszę pytać. 22 kg dla mnie dużo , dla ciebie mało wszystko zależy od punkyu siedzenia. no ale 300m musi zeżreć .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.