Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Kotła Kmw-Sgr 19Kw (Wydzielone Z Ustawienia I Osiągi Naszych Kotłów)

wsciekas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tu nowy od 3 dni palę ekogroszkiem jakieś27KJ (oczywiście dostawca może mówić bajki) mam piec KMW-SGR 19KW dom ocieplony watą szklaną (Saiding) fundamenty nie ocieplone. Zastanawiam się czy w ogóle jest potrzebny deflektor skoro mam ruszt wodny ??Przyznam że piec dosyć długo się nagrzewa ale z drugiej strony może to być orzyczyna żeliwnych grzejników.

Deflektor jest nie zbędny przy prawidłowej pracy kotła(m.in. w dopalaniu gazów).

Strumień spalin odbijając się od deflektora kierowany jest na boczne ścianki kotła oddając część energii do płaszcza wodnego na dole kotła.

Dopiero pózniej kierując się ku górze natrafiają na ruszt wodny i niestety ulegają częściowemu niepotrzebnemu wychłodzeniu i nie w pełni dopalone.

Efekt uboczny nie korzystny,mianowicie odkłada się więcej sadzy i pyłów na ściankach kotła i w wymienniku i dopiero wtedy spaliny przelatują przez wymiennik.

Palenie bez deflektora spotęgowałoby ilość sadzy,ponieważ strumień spalin od razu zostałby wychłodzony w znacznym stopniu przez wodny ruszt.

Czas nagrzania wody w całej instalacji zależy od wielu czynników:

- jakości opału

- ilości wody w instalacji

- dobranych parametrów mocy kotła z jaką będzie pracował

Dzięki. dzisiaj wieczorem podam parametry. Mam piec jak pisałem powyżej Kmw-Sgr 19kw z palnikiem ekopal. Bojler, wata szklana ocieplenie , fundamenty nie ocieplone okna plastiki,grzejniki żelowo może ktoś ma jakieś dobre ustawienia, bo producent według mnie takie brednie piszę że mi kocioł 50kg na dobe by palił.

A więc...

Sterownik Lider na palniku Ekopal 19Kw

Temperatura zadana na kotle - 57 stopni

Czas podawania - 14s

Czas między podawaniem - 95sek

Krotność podawania - 3

Czas przedmuchu - 16 s

Czas między przedmuchami - 8m

Obroty dmuchawy 45%

Obroty w stanie nadzoru - 35%

Obecnie w domu ok 90m2 ogrzewam + bojler 120l  6 pomieszczeń nie wliczając przedpokoi (razem 24 żeberka żeliwne reszta zamknięta bo sauny z domu nie chcę robić)

Zawór trujdrożny na dzień otwarty na 3 a w nocy na 5  Zauwarzyłem że w nocy dłużej trzyma temperature kocioł po znacznym otwarciu zaworu 120 kilo zasypałem 23.10. i pewnie do południa 27 się wypali więc szału nie ma a groszek mam ok 27KJ  spieki robią się pewnie z powodu gównanego groszku, bo już próbowałem na wszelkie sposoby.

Jakieś sugeste bo czytając tyle wszystkie opinie to mi się już w głowie popiepszyło.

wsciekas

Ja podaję krócej na taką pogodę czas podawania do pauzy wnosi 1:10,czyli 4s podawanie i 40 s pauzy.

Palę miałem z Piasta 25MJ/kg

W Twoim wypadku może się to nie sprawdzić ale możesz spróbować podawać 5s,a przerwę ustawić na 40s i poobserwować przynajmniej kilka godzin.

Krótszy czas podawania i przerwa obniża spiekanie,wydajność dmuchawy też.

Obroty dmuchawy zmniejsz do 30,w nadzorze do 20.

Oczyść palnik ze spieków i wysyp wszystko z popielnika.

Wtedy będziesz mógł stwierdzić czy jest jakaś poprawa i będziemy dalej radzić.

Bardzo ważna rzecz,czy Twój palnik jest uszczelniony?

Zamieść fotki palnika,popiołu i jak wygląda kopczyk i płomień podczas pracy,wtedy będzie dużo łatwiej coś poradzić.

No dobra 5s podaje 40s pauza obroty w stanie nadzoru 30 w spoczynku 25 bo mniej już nie mogę dać:

post-59976-0-35092100-1414409336_thumb.jpg palnik w czasie spoczynku

post-59976-0-74006800-1414409382_thumb.jpg podczas pracy 30% dmuchawa

Przed wieczorem wstawie foto jak to wygląda z nowymi ustawieniami

Jak to jest z przerwa podtrzymania ? Jak powinna być prawidlowa ? na czym to polega ? Obecnie mam ustawiona na 30-40min, żeby piec nie zgasł.

przerwa podtrzymania polega na tym aby piec nie zgasł i żar nie cofał się do podajnika ale też z niego nie wylatywał musisz sobie metodą prób i błędów ustawić.

Najlepiej ustaw podane przez producenta i koryguj albo dużo czytaj na internecie musisz podać rodzaj palnika, sterownik itd im więcej danych tym lepiej

Moj piec to tlokowiec, a zaru zawsze mam malutko w podtrzyamaniu, doslownie sladowe ilosci, i rozbujanie pozniej pieca trwa troche, myslalem wlasnie czy ta przerwa nie powinna utrzymywac paleniska tak aby moc szybko dociagnac piec do temp zadanej, ale moze sie myle ;) 

Sterownik St-37 za duzo ustawien, to nie mam, przerwa wpodtrzymniu, nadmuch w podtrzymaniu, podawanie w podtrz i to chyba tyle.

jeśli masz mało żaru w podtrzymaniu ale palnik jest dobrze nawęglony to skróć czasy pomiędzy nadmuchami w podtrzymaniu. jeśli jest mało żaru i węgla to skróć przerwę podtrzymania aby częściej podał opał. wtedy powinien być lepszy start do pracy

jak węgla jest sporo a przygasa to musisz zwiększyć moc nadmuchu w podtrzymaniu lub czas przedmuchu. wersji programowych tego stera było już tyle że się w nich gubię ale sa tez opcje wyprzedzenie przedmuchu w podtrzymaniu lub opóźnienia. najlepiej jakbys mi wrzucił jaka masz wersję to bym wiedział co mozna przestawić. są tez ustawienia serwisowe i w nich tez można co nieco zmienić

to wykorzystaj tą możliwość regulacji- jak przygasa wydłuż czas aby dłużej dmuchało w podtrzymaniu. wtedy będzie wiecej żaru i szybszy start. tylko nie przesadź, zacznij wydłużać o 2-3 sekundy jednorazowo i obserwuj palnik kolejna korekta po 12 godzinach albo później

• 3 tygodnie później...

Wczoraj sprawdziłem ile opału żre moje przewymiarowane monstrum 25kW z palnikiem,który ma japę jak wrota od stodoły :blink: (duża ekoenergia 25-35kW,a mnie wystarczyłby kocioł 12kW!)

Wynik to 20kg miału z Piasta.

Temp. na kotle 60*,za zaworem 3d na grzejniki idzie ok.43*

Szału nie ma ale chata nie docieplona 140m2(wymienione okna i drzwi 14 lat temu)

W tym roku dołożyłem 10cm styropianu(2x5),folia i cienkie płyty do chodzenia na strychu,wcześniej było położone 5cm+ cienka wylewka.

Dach goła blacha.

ja  mam Brucera jeszcze o mocy 40KW 

mój palnik jednak jest po tylu przeróbkach że jedynie wyglądem i to też nie do końca przypomina oryginał

moc ma teraz myślę jakieś maks 20KW nie więcej(ale tylko tak myślę)

spalanie z ostatnich dni to 12,1 oraz 12,8kg. dzisiaj szacuję jakieś 13,5-14kg ale jest zimniej i okrutnie wieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.