Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defr Duo Plus 15 Kw, Nie Wiem Czemu Podnosi Retortę.

gylorm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kilka dni temu pisałem w temacie "jak palić w kotle retortowym" że z podajnika zrobił mi się młynek....Po tygodniu palenia, odkręciłem dolną pokrywę i wysypało się wiadro pyłu węglowego. ogólnie lipa i ból. Rozebrałem oczyściłem złożyłem. Odpaliłem, dobrze nie jest. Ogólnie za mielenie raczej odpowiedzialny jest słabiutki opał!!

Tak czy inaczej pojawił się nowy nie banalny problem. Po kilku dniach palenia retorta podnosi się !! Kopczyk zaczyna palić się niejednorodnie, spieki, góra węgla nie spalonego słaby dopływ powietrza po czym kocioł gaśnie bo temp. nie rośnie.

Pierwsze oględziny wskazały na zużyty "zbierak" czyli element który jest na końcu ślimaka  napędza retortę.. Krzywy i zużyty bardziej pchał retortę do góry niż w poziomie. Wydawać by się mogło że trafna diagnoza, ale nie gdzieżby sąd miało być tak łatwo. Zbierak nowy, identyczny z oryginałem. Ładnie pięknie pali się przez 3-4 dni po czym retorta idzie w górę i lipa Wyjmuję retortę, wszystko czyszczę, Składam 3-5 dni i to samo!! Doszedłem do wniosku że retorta jest już denat, poniżej zdjęcia .

Ale co oprócz tego? gdzie szukać przyczyn? Gdzie kupić nową    

Podajnik mam identyczny jak ten: https://www.youtube.com/watch?v=y-zUbjPJA_4

post-60486-0-49209000-1417384237_thumb.jpg

post-60486-0-51570400-1417384255_thumb.jpg

post-60486-0-34228500-1417384263_thumb.jpg

post-60486-0-04935600-1417384272_thumb.jpg

• 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.