przemas22 Opublikowano 30 Listopada 2014 #1 Opublikowano 30 Listopada 2014 Chciałbym wymienić stary grzejnik żeliwny na inny o większej mocy. Ponieważ mam problem z niedogrzaniem w jednym pokoju. Najlepiej było by aby miał taki sam rozstaw mocowania co stary 50cm. I miescił sie we wnęke po lewej stronie bez przeróbki. Wtedy wymieniłbym sam bez problemu. Jaki polecacie i czy zwiekszając o te możliwości widoczne na fotce uzyskam większa moc. Kocioł na ekogroszek
krisb Opublikowano 30 Listopada 2014 #2 Opublikowano 30 Listopada 2014 To może dołożyć żeberek? Miejsce masz! Jaki metraż pokoju i jaka wysokość? A ten PEX to 16mm? Większość kaloryferów z bocznym przyłączem ma rozstaw 50 cm. To standard.
Gość mak Opublikowano 30 Listopada 2014 #3 Opublikowano 30 Listopada 2014 Grzejnik nie jest przyczyną. Przyczyną są parametry czynnika grzewczego, i pewnie też swoje dokłada instalacja, a może i pompa. Ja stawiam na parametry czynnika.
przemas22 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2014 mak mozesz jasniej Instalacja kladziona od nowa w tamtym roku kociol tlokowy tez nowy Pompka zalozona uzywana. Ale sprawna grzeja cale grzejniki. Co do phtan powyzej. tak ten pex to 16mm. Wymiary pokoju szer 235cm dlug 450cm wys 220cm. W ubieglym roku zalozone nowe okno 3 szybowe. Troche ciepla ucieka dachem. Ale w duzym pokoju gdzie jest wiecej zeberek nie ma takiego problemu. grzwjnik mozna przykrexix. Dokladac zeberek bym nie chcial ten grzejnik wiele razy malowany. Nigdy nie plukany
krisb Opublikowano 1 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 1 Grudnia 2014 No to może być przyczyna słabego grzania. Więc trzeba ustalić, jakie są parametry zasilania (temp.) i ew. wypłukać i oczyścić ten grzejnik. A strop jest nieocieplony?
przemas22 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor #6 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Strop obecnie nieocieplony. Ale mam tyle samo żeberek dodatkowo zasłoniętych łóżkiem w troche węższym pokoju. I tam nie mam uczucia zimna. A w tym cały czas grzejnik na full, podnosiłem na próbę temp na kotle do 60 brak znaczących zmian
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.