Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Żeliwniaka Na Coś Mocniejszego

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wymienić stary grzejnik żeliwny na inny o większej mocy. Ponieważ mam problem z niedogrzaniem w jednym pokoju. Najlepiej było by aby miał taki sam rozstaw mocowania co stary 50cm. I miescił sie we wnęke po lewej stronie bez przeróbki. Wtedy wymieniłbym sam bez problemu. Jaki polecacie i czy zwiekszając o te możliwości widoczne na fotce uzyskam większa moc. Kocioł na ekogroszek 

30vhf1z.jpg

Opublikowano

To może dołożyć żeberek? Miejsce masz! Jaki metraż pokoju i jaka wysokość? A ten PEX to 16mm? Większość kaloryferów z bocznym przyłączem ma rozstaw 50 cm. To standard.

Opublikowano

Grzejnik nie jest przyczyną. Przyczyną są parametry czynnika grzewczego, i pewnie też swoje dokłada instalacja, a może i pompa. Ja stawiam na parametry czynnika.

Opublikowano

mak mozesz jasniej Instalacja kladziona od nowa w tamtym roku kociol tlokowy tez nowy Pompka zalozona uzywana. Ale sprawna grzeja cale grzejniki. Co do phtan powyzej. tak ten pex to 16mm. Wymiary pokoju szer 235cm dlug 450cm wys 220cm. W ubieglym roku zalozone nowe okno 3 szybowe. Troche ciepla ucieka dachem. Ale w duzym pokoju gdzie jest wiecej zeberek nie ma takiego problemu. grzwjnik mozna przykrexix. Dokladac zeberek bym nie chcial ten grzejnik wiele razy malowany. Nigdy nie plukany

Opublikowano

No to może być przyczyna słabego grzania. Więc trzeba ustalić, jakie są parametry zasilania (temp.) i ew. wypłukać i oczyścić ten grzejnik. A strop jest nieocieplony?

Opublikowano

Strop obecnie nieocieplony. Ale mam tyle samo żeberek dodatkowo zasłoniętych łóżkiem w troche węższym pokoju. I tam nie mam uczucia zimna. A w tym cały czas grzejnik na full, podnosiłem na próbę temp na kotle do 60 brak znaczących zmian 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.