Leszek32475 Opublikowano 16 Listopada 2014 #1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Cześć. Zauwazylem skraplajaca się wodę na ściankach zasobnika ekogroszku.zasobnik nowy wszystko szczelne.groszek suchy zasypany do polowy pojemnika.jak to wyeliminować. Zostawiać klapę otwartą? Pozdrowienia.
Wilchelm Opublikowano 16 Listopada 2014 #2 Opublikowano 16 Listopada 2014 Klapa musi być zawsze zamknięta jeśli się pali w piecu! Wg mnie groszek jest nie całkiem suchy.. U mnie nawet jest napisane, ze klapa ma być zamknięta.
Gość Visitor1230 Opublikowano 16 Listopada 2014 #3 Opublikowano 16 Listopada 2014 Wegiel nie jest suchy. Klapa musi byc szczelnie zamknieta. Zawsze. To skraplanie moze doprowadzic do perforacji zasobnika. Dosc szybko.
Leszek32475 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2014 To muszę pomyśleć o jakimś dosuszaniu.w kotłach zebca chyba jest jakieś rozwiązanie. A może umieścić w zasobniku pochłaniać wilgoci -będzie zbierał nadmiar wilgoci do pojemniczka?
Wilchelm Opublikowano 16 Listopada 2014 #5 Opublikowano 16 Listopada 2014 Ja bym Ci proponował zawsze mieć kilak worków w kotłowni otwartych – jeśli dysponujesz miejscem. Jeśli np. masz nasypany cały koszt, to otwórz sobie kilka następnych worków (tyle ile wchodzi do kosza) i zawsze trochę przeschnie. Ale chyba jeszcze lepiej będzie wysypać na posadzkę te kilak worków. Na pewno lepiej się wysuszy niż w nawet w otwartym worku. Jeśli masz miejsce w kotłowni to chyba to będzie najlepsze rozwiązanie.
Leszek32475 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 16 Listopada 2014 Dzięki.sprawdze to.ciekawe jest rozwiązanie zebca linia supernowa.tam jest rura z powietrzem do kosza .
Wilchelm Opublikowano 16 Listopada 2014 #7 Opublikowano 16 Listopada 2014 Spoko, nie ma za co. Właśnie znalazłem wątek o suszeniu i wiele się pokrywa z tym co Ci proponowałem. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/3600-suszenie-eko-groszku/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.