Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz Podłogówki Tecefloor

kapral1980

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Uruchamiam u siebie podłogówkę, jakieś 70m2. Rozdzielacz Tecefloor z termostatem, pompą i rotametrami, 6 obwodów. Ogrzewanie: piec na ekogroszek, żadnych zaworów mieszających, klasyczny układ otwarty, pompa CO i CWU. Mieszacz wpięty równolegle z 5 grzejnikami, na piecu 60C. Odpowietrzyłem poszczególne obwody przepuszczając wodę bez włączonej pompy mieszacza korzystając tylko z pompy CO. Niby automatyczne odpowietrzniki działały i gdy ustała ich praca przechodziłem do dalszych pętli. Obwody chyba działają bo podłoga coraz cieplejsza, ale nie widzę przepływu na rotametrach. Kręcenie nimi oraz zaworami na dolnej belce nie powoduje żadnego efektu we wskazaniu. Baypass odkręciłem 2 obroty, zawór na powrocie do CO odkręcony 3,75 obrotu zgodnie z tabelką daną przez TECE, dolny na zasilaniu też coś koło tego. Pompa na 1 biegu.

Co robię nie tak?

PS na zdjęciu zakręcony jest powrót, proszę się nie sugerować tym :)

post-60069-0-08883000-1415913866_thumb.jpg

Opublikowano

Witam, czy właczyłeś  pompę na rozdzielaczu?  ,  czy  odpowietrzałeś  pętle  ? Sprawdź jeszcze czy  zawory  nad pompą i  pod są otwarte.

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie. Pompę rozebrałem na samym początku bo podejrzewałem oberwany wirnik. Układ przelałem wężem, obwód za obwodem. W końcu po trzech dniach walki rozwiązałem problem, o to co było przyczyną braku obiegu przez mieszacz:

Ta gumowa zaślepka robiła za uszczelkę dolnego śrubunku obwodu bypass'a i pompy.

Zaznaczam, że mieszacz był fabrycznie nowy, zakupiony w hurtowni, na śrubunkach nie było oznak manipulacji.

Albo mieszacz składał totalny kretyn albo jest to ewidentny sabotaż pracownika TECE.

Jedyne co mogę powiedzieć na usprawiedliwienie TECE to serwisant tej firmy przez telefon wspomniał, że miał jeden przypadek z uszczelką, która wywinęła się i zablokowała przepływ na zaworze pompy. 

Teraz mieszacz działa prawidłowo, przepływ jest, regulacja na rotametrach działa, szumu z pompy brak, temperatura na zasilaniu podłogówki stabilna.

post-60069-0-94277300-1416125293_thumb.jpg

post-60069-0-19964200-1416125470_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.