Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Połączeń Co, Cwu I Przygotowanie Instalacji Pod Kolektor

krzych88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam piec CO firmy VIADRUS HERCULES U26 5członowy. W piecu niestety jest uszkodzony miarkownik ciągu i wymaga wymiany. Przy okazji chciałem wykonać przeróbkę instalacji CO i CWU. W tej chwili instalacja wygląda jak na rysunku. Zbiornik płaszczowy firmy galmet 140l z grzałką z termostatem.

1) W zimę chciałem żeby piec jako priorytet traktował nagrzanie cwu, a w momencie kiedy w piecu wygaśnie to odcięcie pieca i podtrzymanie ciepła było przez grzałkę.
2) W lato planowałem zrobić ogrzewanie CWU poprzez kolektory solarne domowym sposobem, czyli aby nagrzewało płaszcz obecnego pieca a w momencie kiedy temperatura nie pozwoli na nagrzanie poprzez kolektory odcięcie solar i grzanie grzałką.

I teraz pytania:
1) W jaki sposób przerobić instalację aby wykonywała powyższe czynności, tzn jakiś sterownik + pompa + zawory zwrotne itd?
2) Palę flotem oraz drzewem w piecu, podobno dobrze jakby piec miał wyższą temperaturę CO więc pytanie czy zakładać jakiś zawór 3d lub 4d?
3) Czy wymienić miarkownik ciągu na nowy, czy założyć elektroniczny czy też może założyć dmuchawę?
4) Czy macie doświadczenia jakieś w paleniu herculesem u26? Może lepiej byłoby przerzucić się na miał albo orzech?

post-60320-0-84185200-1415736062_thumb.png

Opublikowano

Witam

Domyślam się, że powodem modernizacji jest problem z ciepłą wodą tzn wychładzanie jej w momęcie gdy wygaśnie w kotle i rano jesteś bez ciepłej wody. 

Sposobów na rozwiązanie tego problemu jest kilka ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się dodatkowa pompa plus odpowiedni sterownik

Posiadasz kocioł żeliwny więc niska temperatura powrotu mu raczej nie straszna więc zawór 3d lub 4d ochraniający powrót zbędny

Jeśli chcesz bawić sie w kolektory to musisz zacząć od wymiany zasobnika na dwuwężownicowy ponieważ ogrzewając najpierw kocioł potem zasobnik nie uzyskasz zadowalających efektów

No i najważniejsze, zawór na zasilaniu nad kotłem do likwidacji bo odcina drogę do naczynia

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź,

Tak, głównie chodzi mi o priorytet CWU.

Odnośnie dodatkowej pompy do cwu czy w takim układzie nie poinna być instalacja przerowbiona w taki sposób, że powrót z cwu będzie pod pompą co?

Odnośnie kolektorów, a jeżeli bym ogrzewał sam płaszcz, a zwory poprostu do pieca pozamykać?

No i pytanie odnośnie tego sterownika, jaki polecacie?

Opublikowano

Powrót z zasobnika należy wpiąć pomiędzy pompę CO a kocioł

Pompę ładującą zasobnik umieścić na powrocie

Za obiema pompami zawory zwrotne

Co do sterownika to wystarczy najprostrzy obsługujący dwie pompy z funkcją prioryretu np taki

http://allegro.pl/sterownik-pomp-c-o-i-c-w-u-salus-pc12hw-antymroz-i4733170174.html

Jeśli chcesz ogrzewać płaszcz zasobnika koletorami i zakręcisz wyjścia na CO to musisz wyposażyć nowy układ w naczynie przeponowe oraz zawór bezpieczeństwa ponieważ odetniesz drgę do naczynia

Opublikowano

Tak, myślałem o nowym naczyniu.

Posiadam również coś takiego:

http://www.zielonydom24.pl/ZABEZPIECZENIE-TERMICZNE-DWUFUNKCYJNE-1-2-CALE%283,100784,83077%29.aspx

nie wpięte, ale zastanawiałem się nad zabezpieczeniem tego układu dodatkowo.

Jak będę grzał grzałką wodę to nie będzie potrzebny jeszcze zawór zwrotny na ładowaniu zasobnika CWU, żeby w razie czego woda nie grzała obiegu CO czy nie ma takiej konieczności?

I pytanie odnośnie tego miarkownika ciągu, czy wystarczy mechaniczny?

Opublikowano

Za pompą ładującą zasobnik cwu musisz zamontować zawór zwrotny i on nie pozwoli na grzanie co

miarownik wystarczy mechaniczny (działa bez prądu)

Jak zlikwidujesz zawór na zasilaniu nad kotłem to nie ma potrzeby stosować innych zabezpieczeń

Zawór który posiadasz jest do kotłów z wężownicą schładzającą pracujących w układzie zamkniętym

Opublikowano

Schemat jest poprawny

Na powrocie z grzejników, jeśli nie masz na nich zaworów odcinających możesz dać zawór który usunąłeś z zasilania aby odciąć grzejniki w okrasie letnim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.