fotis79 Opublikowano 9 Listopada 2014 #1 Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam. Mam pytanie bo sam już nie wiem jak powinno być. Pokrótce opisze instalacje co. Kocioł ddu 20 kw, zawór 4 drożny z siłownikiem, do tego sterowanie pogodowe, regulator pokojowy, grzejni stalowe termopan 15 szt. Temperaturą na grzejniki steruje pogodówka. regulator pokojowy wyłącza lub załącza pompe po osiągnięciu temperatury zadanej w pomieszczeniu 22,5 dzień na noc 21,5, na grzejnikach zawory termostatyczne. Teraz moje pytanie: w tej chwili w całym domu odkręconych jest tylko 8 grzejników, ciepło jest regulator pokazuje 22,2-22,3 pompa czasami się wyłączy ale rzadko. Czy raczej powinienem odkrecić wszystkie grzejniki i wtedy bedzie cieplej i regulator wyłączy pompe czy lepiej utrzymać tak jak jest teraz i grzać tylko tymi 8 grzejnikami.Pompa będzie pracować non stop. Sterownik posiada cykl pracy pompy. Kocioł srednio pracuje ok 10-15 min i stoi w podtrzymaniu ok 60 min. Jak odkręce wszystkie grzejniki to kocioł bedzie więcej zjadał opału czy mniej. Jak najlepiej bedzie.
majschi Opublikowano 10 Listopada 2014 #2 Opublikowano 10 Listopada 2014 witam Posiadając sterowanie pogodowe powinieneś odkręcić wszystkie grzejniki następnie ustawić krzywą grzewczą tak aby w pomieszczeniach była optymalna temperatura. Skoro obecnie 8 pracujących grzejników wystarczy aby było ciepło po odkręceniu reszty krzywą grzewczą należy obniżyć Dzięki temu uzyskasz większy komfort a spalanie opału będzie na tym samym poziomie co dotychczas
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.