Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie O Grzejniki

fotis79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie bo sam już nie wiem jak powinno być. Pokrótce opisze instalacje co. Kocioł ddu 20 kw,  zawór 4 drożny z siłownikiem, do tego sterowanie pogodowe, regulator pokojowy, grzejni stalowe termopan 15 szt. Temperaturą na grzejniki steruje pogodówka. regulator pokojowy wyłącza lub załącza pompe po osiągnięciu temperatury zadanej w pomieszczeniu 22,5 dzień na noc 21,5, na grzejnikach zawory termostatyczne. Teraz moje pytanie: w tej chwili w całym domu odkręconych jest tylko 8 grzejników, ciepło jest regulator pokazuje 22,2-22,3 pompa czasami się wyłączy ale rzadko. Czy raczej powinienem odkrecić wszystkie grzejniki i wtedy bedzie cieplej i regulator wyłączy pompe czy lepiej utrzymać tak jak jest teraz i grzać  tylko tymi 8 grzejnikami.Pompa będzie pracować non stop. Sterownik posiada cykl pracy pompy. Kocioł srednio pracuje ok 10-15 min i stoi w podtrzymaniu ok 60 min. Jak odkręce wszystkie grzejniki to kocioł bedzie więcej zjadał opału czy mniej. Jak najlepiej bedzie.  

Opublikowano

witam

Posiadając sterowanie pogodowe powinieneś odkręcić wszystkie grzejniki następnie ustawić krzywą grzewczą tak aby w pomieszczeniach była optymalna temperatura.

Skoro obecnie 8 pracujących grzejników wystarczy aby było ciepło po odkręceniu reszty krzywą grzewczą należy obniżyć

Dzięki temu uzyskasz większy komfort a spalanie opału będzie na tym samym poziomie co dotychczas

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.