adamGA Opublikowano 24 Września 2014 #1 Opublikowano 24 Września 2014 Witam, Proszę o pomoc w doborze kotła, chciałbym Ogniwo Eko Plus, ale mam dylemat 16 czy 25 kW Patrząc po steronikach na stronie Ecoal to w mojej okolicy ludzie montują 25kw, ale może to za wiele .... Dom lata 60, pustak , cegła. Mur 40cm otynkowany. Piwnica mur 50cm Okna nowe drewniane: PolSkone. Dach płaski na kopertę ocieplony styropapą 10cm Lokalizacja: Rybnik Pow. ogrzewana 200m2, Qub - 480 m3 - liczone bez piwnicy i "dobudówki -taki gospodarczy nie wykorzystywany doklenony do domu na kształt litery "L". Instalacja CO miedziana, kaloryfery wg, poniższych danych tabelka3.pdf
Gość jacek61 Opublikowano 24 Września 2014 #2 Opublikowano 24 Września 2014 Witam Mam podobny dom do twojego, tu o tym pisałem https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15527-kotly-na-ekogroszek-logiterm/ . Kotła Ogniwo bliżej nie znam ale jak podają jego konstruktorzy może pracować i ponad 20 kW. Poszukaj postów wuwok i janklos12. Pozdrawiam
makog Opublikowano 24 Września 2014 #3 Opublikowano 24 Września 2014 Witam ziomala za miedzy, to powinno pomoc http://cieplowlasciwie.pl/start tylko rzetelnie wypelnij dane :) i wstaw tu wynik.
wuwok Opublikowano 30 Września 2014 #4 Opublikowano 30 Września 2014 Makog podał ci linka co samodzielnie wyliczysz zapotrzebowanie na ciepło przy -20stopni. Rzetelnie wypełnij ,bez koloryzowania da ci podgląd jak duży piec potrzebujesz . Myślę że 16ka ci wystarczy. Ale wylicz i podaj co ci pokazało .
kafred Opublikowano 30 Września 2014 #5 Opublikowano 30 Września 2014 Witam. Mam podobny budynek z tym że mury z suporeksu i cegły, okna plastikowe pięcio komorowe,kubatura do ogrzania to 465 m3. Dotychczas użytkowałem kocioł z nadmuchem 24 KW i był stanowczo przewymiarowany. Obecnie jestem po wymianie na OGNIWO EKO PLUS 16 KW i po pierwszych testach. Pozostało mi ustawić parametry spalania dostosowane do paliwa jakim jest groszek z kop. Chwałowice i pozostały z zeszłego sezonu groszekz Rydułtów.Jak da sobie rady w mrozy zobaczymy. Jestem dobrej myśli. Ty masz trochę więcej do ogrzania i tu potrzebna jest rada bardziej doświadczonego użytkownika tego typu kotła ze sterownikiem e-Coal.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.