pigeon8 Opublikowano 21 Czerwca 2015 #26 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Ja mam podobny dom i kocioł 15kW z dolnym spalaniem jest za duży. Jak w przeciągu kilku lat planujesz ocieplenie ścian to nawet ten 12 będzie za duzy
roksanka171 Opublikowano 21 Czerwca 2015 #27 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Witam, Proszę o pomoc w wyborze pieca do domku jednorodzinnego, chodzi mi dokładnie o piec na ekogroszek z podajnikiem. Powierzchnia ogrzewania to ok. 200 m2, dom jest ocieplony.
dawid1216 Opublikowano 22 Czerwca 2015 #28 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dzwoniłem do firmy produkującej kotły MPM i również polecili mi kocioł w przedziale od 12 do 14kW więc taki zamówiłem. A w najbliższym czasie nie zapowiada się na ocieplenie domu więc myślę, że będę z niego zadowolony.
dawid1216 Opublikowano 22 Czerwca 2015 #29 Opublikowano 22 Czerwca 2015 roksanka171 sprawdź sobie na stronie http://cieplowlasciwie.pl/mniej więcej można oszacować jakiej wielkości kocioł pasuje do danego domu, a później pytać producenta czy moc kotła jest odpowiedni
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2015 #30 Opublikowano 22 Czerwca 2015 roksanka,przenieś zapytanie do działu 'kotły z podajnikiem" i oblicz na "ciepło właściwe.pl" tak jak radzi kol.@ dawid moc kotła jaki powinien być zamontowany do Twojego domu. Chyba się nie pomylę jeśli powiem w ciemno,że moc12kW będzie nawet z zapasem :)
TMK Opublikowano 28 Czerwca 2015 #31 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Witam Podepnę się pod temat, aby nie zakładać kolejnego identycznego wątku. Chciałbym teraz wymienić kocioł UKN 17kW (górno-dolny, przebudowany szamotem) na słabszy. Pomijając przewymiarowanie, krwi mi napsuł przez ostatnie lata... Uprzedzając gazu nie mam, na ekogroch brak kasy, niestety. Wklejam wyliczenie zapotrzebowania na ciepło: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/pr3 Proszę o informację czy defro optima komfort 10kW na miarkowniku będzie dla mnie dobrym wyborem czy szukać jeszcze czegoś mniejszego. Poradzicie mi z wyborem? :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.