rafal83 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Witam. Panowie mam prośbę, aby ktoś podpowiedział co mam przerobić w tym układzie. Problem leży w tym, że gdy palę w zimie w piecu, to sterownik ustawiam aby pompy działały do momentu ostygnięcia wody do 35 stopni. To powoduje, że woda użytkowa również spada do tych 35 stopni i rano nie mam już ciepłej wodu w kranach :( Układ wygląda tak: Co można zrobić, aby temperatura wody użytkowej nie spadała poniżej np;60 stopni ??
Gość mak Opublikowano 1 Września 2014 #2 Opublikowano 1 Września 2014 Zastosować pompę obiegu cwu z zaworem zwrotnym i po problemie. Oddzielny problem to sterowanie jak sterownik kotłowy nie ma funkcji obsługi pompy cwu to trzeba poszukać jakiegoś prostego sterownika. Podłogówka to też jakaś "chałtura".
rafal83 Opublikowano 1 Września 2014 Autor #3 Opublikowano 1 Września 2014 Dzięki za odpowiedź Mak. No z tą pompą to wiem że tak się da zrobić, ale może by się dało w jakiś inny sposób aby nie dokładać kolejnej pompy, jakiś zawór termostatyczny albo coś ??. Schemat po wymienniku jest tak na bardzo szybko, poglądowo, bez rozdzielaczy grupy bezpieczeństwa etc, i raczej jest dobrze wykonany. Nie rysowałem co zawiera bo akurat to co po wymienniku chodzi bez żadnych problemów jak na razie. A i widzę że napisałem zbiornik przelewowy na schemacie, a to chyba nie to samo co naczynie wzbiorcze otwarte które jest założone, także wydaje mi się że instalacja wykonana jest poprawnie. Tylko z tą wodą jest to denerwujące.
majschi Opublikowano 1 Września 2014 #4 Opublikowano 1 Września 2014 Co można zrobić, aby temperatura wody użytkowej nie spadała poniżej np;60 stopni ?? Wystarczy ustawić temperaturę załanczania pomp na 62sC Lub zamontować elektrozawór plus jakieś sterowanie
amber36 Opublikowano 1 Września 2014 #5 Opublikowano 1 Września 2014 Kombinujesz, zawsze najprostsze rozwiązania są najlepsze a takie dał mak pominę poprawność podłączenia CWU Nie widzę prostszego rozwiązania :D
majschi Opublikowano 1 Września 2014 #6 Opublikowano 1 Września 2014 Kombinujesz, zawsze najprostsze rozwiązania są najlepsze a takie dał mak pominę poprawność podłączenia CWU Nie widzę prostszego rozwiązania :D Również uważam, że najprostrze rozwiązanie jest najlepsze ale skoro autor tematu boi się dodatkowej pompy ładującej zasobnik zaproponowałem mu kompromisowe rozwiązanie pominę poprawność podłączenia CWU Jak ma ciepły powrót kotła to zasobnik też się nagrzeje przy takim uniejscowieniu pompy Oczywiście uznałem to za błąd w schemacie a nie w instalacji
rafal83 Opublikowano 2 Września 2014 Autor #7 Opublikowano 2 Września 2014 Panowie przemyślałem sprawę i jako że mam sterownik z możliwością podpięcia c.w.u, to jednak zastosuje się do waszych propozycji i dokupię jakąś tanią pompę i wepnę ją w układ (ona ma być bezpośrednio na rurze zasilającej od zbiornika c.w.u ??) Amber a co jest nie tak w podłączeniu c.w.u ?? będzie się poprawiać jeśli trzeba. Dziękuje za odpowiedzi.
majschi Opublikowano 2 Września 2014 #8 Opublikowano 2 Września 2014 Panowie przemyślałem sprawę i jako że mam sterownik z możliwością podpięcia c.w.u, to jednak zastosuje się do waszych propozycji i dokupię jakąś tanią pompę i wepnę ją w układ (ona ma być bezpośrednio na rurze zasilającej od zbiornika c.w.u ??) pompa CWU powinna się znajdować pomiędzy rurą wznośną do naczynia wzbiorczego a bojlerem., za pompą obowiązkowo zawór zwrotny sprężynkowy Amber a co jest nie tak w podłączeniu c.w.u ?? będzie się poprawiać jeśli trzeba. Obecnie bojler masz wpięty przed pompą obiegu kotłowego. Czyli grzejesz bijler chłodniejszą wodą z powrotu instalacji
rafal83 Opublikowano 3 Września 2014 Autor #9 Opublikowano 3 Września 2014 Amber schemat jest źle narysowany Ale według twoich sugestii nie jest dobrze zrobione ponieważ mam na zasilaniu pierwsze naczynie wzbiorcze, później bojler i następnie pompę a zawór zwrotny dopiero za wymiennikiem. Czyli należałoby poprawić, tylko że może być trudno teraz ;( no nic na ten sezon pompa do c.w.u. a resztę się pomyśli w następne wakacje. Dziękuję panowie za dyskusję.
amber36 Opublikowano 4 Września 2014 #10 Opublikowano 4 Września 2014 Może to jest źle narysowane ale rura do naczynia wyrównaczego powinna iść od kotła do naczynia , u Ciebie po drodze ma zasobnik CWU , a resztę wyjaśnił kolega majschi .
rafal83 Opublikowano 10 Września 2014 Autor #11 Opublikowano 10 Września 2014 Amber pierwsze jest właśnie naczynie wyrównawcze a później zbiornik c.w.u.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.