tom70 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Witam szanowne grono. Studiowałem dłuższy czas nasze forum ale nie znalazłem odpowiedzi na ww. pytanie. Z powodu braku miejsca w instalacji musiałem zamontować pompkę c.w.u. na powrocie z boliera. Dodatkowo nie mam przy niej zaworu zwrotnego. Problem w tym, że utrzymując na piecu temp. 60 st.C po jakimś czasie temperatura wody w boilerze osiąga podobną temperaturę. Schemat instalacji poniżej. Posiadam piec Eko-Tom moc 10KW ze sterownikiem WRT-15 + zawór 4d womix sterowany ręcznie. W sterowniku jest priorytet c.w.u. więc pompy nie działają w jednym czasie. 1. Czy podczas pracy pompy c.o. boiler jest ładowany ciepłą wodą z obiegu, pomimo że przepływ wody do boilera jest blokowany przez niedziałającą w tym czasie pompką c.w.u.? 2. Czy zawór zwrotny coś w tej sytuacji pomoże? 3. Wreszcie, czy konieczne jest przeniesienie pompy c.w.u. od strony ładowania boilera?
automatyk Opublikowano 27 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 w twoim przypadku pompa moze tam pozostać a dodatkowo założyć zawór zwrotny
tom70 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 W takim razie jeszcze jedno pytanie: zawór zwrotny za pompą cwu, czy przed? pozdrawiam
tom70 Opublikowano 8 Września 2014 Autor #4 Opublikowano 8 Września 2014 w twoim przypadku pompa moze tam pozostać a dodatkowo założyć zawór zwrotny Zawór założyłem za pompą (tak jak pokazuje większość projektów) i wszystko działa jak należy. Dzięki wielkie za podpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.