bigbossos Opublikowano 6 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Witam. W bloku, w którym mieszkam będzie przerabiane ogrzewanie centralne na insywidualne. Wspólnota wpadła na genialny pomysł aby zakupić piece Vitodens 100-W. Czy ten piec zda egzamin w takim małym mieszkaniu? Czy koszty ogrzewania nie będą wyższe niż w przypadku pieca turbo?
majschi Opublikowano 6 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Witam Do tak małego mieszkania nie ma sensu montować kotła kondensacyjnego Koszty ogrzewania może były by odrobinę niższe w porównianiu z kotłem turbo ale różnica w zakupie raczej nie zwróci się przez 10 lat
bigbossos Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor #3 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Dziękuje za odpowiedź. To, że zakup takich kotłów to bezsens to wiem ale reszta lokatorów usłyszała, że zużywają one do 30% gazu mniej niż turbo i to jest ważne. Jeżeli koszty ogrzewania nie będą wyższe niż przy turbo to jeszcze nie jest źle :) Jeszcze takie pytanie. Wiem, że cięzko to wyliczyć ale ile może wynosić miesięcznie koszt ogrzewania przy takim mieszkaniu? Do tej pory z centralnego płaciliśmy 3000 PLN rocznie przy temperaturze w mieszkaniu 24-25 stopni. Mieszkanie narożne usytuowane na parterze w bloku nieocieplonym lecz z grubej ściany. Ponoć cegła. Okna, drzwi i grzejniki nowe Chodzi mi o to czy będę mieścił się w tych 3 tysiącach.
Gość szymekpio Opublikowano 26 Sierpnia 2014 #4 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Dla mnie osobiście zakup pieca kondensacyjnego do 38 m2 to bez sens. Masz moze 4 max 5 grzejników.Nie wykorzystacie w calosci możliwości pieca kondensacyjnego przy tak małym metrażu. Róznica w zuzyciu raczej nie bedzie 30%.Moze 15-20%. Czy zmieniacie tez grzejniki czy bedą stare?
bigbossos Opublikowano 2 Września 2014 Autor #5 Opublikowano 2 Września 2014 Też to uważam za bez sens ale wyboru nie było. Własnie wieszają piec. Jego koszt wyniosł tyle co pieca turbo. Grzejniki nowe. Dwa 600x1000 dwupłytowe, jeden 500x1000 dwupłytowy i drabinka 1700x400. Chodzi mi o to czy ten piec kondensacyjny nie będzie zużywał więcej gazu niż piec turbo?
majschi Opublikowano 2 Września 2014 #6 Opublikowano 2 Września 2014 Chodzi mi o to czy ten piec kondensacyjny nie będzie zużywał więcej gazu niż piec turbo? Kocioł kondensacyjny nigdy nie spali więcej gazu niż turbo w tej samej instalacji pracujący w tych samych warunkach. W najbardziej sprzyjających warunkach kocioł kondensacyjny spali 15% mniej gazu niż turbo. Niestety z uwagi na małe mieszkanie, tylko 4 grzejniki oraz kocioł z ninimalną modulacją do 6,5kw nie skorzystasz z całych 15% oszczędności. Jak uda się zaoszczędzic 5% względem kotła turbo będzie dobrze
bigbossos Opublikowano 3 Września 2014 Autor #7 Opublikowano 3 Września 2014 To jestem zadowolony, że chociaż na jedno wyjdzie :) Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.