Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zwracam się z zapytaniem o dobor kotła gazowego,jaki wybrac ?

Chce zamontować  kocioł gazowy do ogrzewania CO i CWU, nie za bardzo wiem na co mam się zdecydować….

Opiszę może moje oczekiwania i strukturę budynku.

A Wiec , posiadałem już kiedyś piec jednofunkcyjny  CO termet  10Kw .

Po  10 latach zamontowałem piec na węgiel (ogniwo), gdyż ogrzewanie gazem się  nie opłacało.

Dom  nieocieplony, nieszczelne okna, brak izolacji fundamentu itd…

Źle dobrana instalacja do budynku……

Grzejniki konwekcyjne  ilość wody w grzejniku o mocy 2380W  i wymiarach 60x160cm wynosi 0,65l  skutkowała wysokimi rachunkami za ogrzewanie , a w domu było zimno ….

Teraz i tak szykuje się do większego remontu domu i chce zamontować z powrotem piec gazowy do ogrzewania domu i podgrzewania wody użytkowej.

Chce już to zrobić solidnie i na lata

Mój dom  jest parterowy nie posiadam piwnicy ,  powierzchnia 88m2 , wszystkie okna i drzwi wymienione, ponad ½  budynku już ocieplona styropianem 10cm, w tym roku będę chciał dokończyć ocieplenie za radami forumowiczów ocieplę go warstwa 15cm. Ocieplone zostały również fundamenty budynku.

Dom jest dość stary cześć domu wybudowana z cegły, cześć z  kamienia.

Na ½ części domu jest już wykonane ocieplenie stropu , również i ocieplenie stropu będę chciał dokończyć . ocieplenie dachu tez jest w planach ale to już bardziej późną jesienią

Obecna instalacja jest wykonana w miedzi przekrój od  fi 22 do fi 15 , do wymiany BEZAPELACYJNIE oczywiście są grzejniki.

NIE wiem co mam wybrać czy przepływowy podgrzewacz , czy z zasobnikiem  sorki za terminologię , ale może nie dokońca wszystko fachowo nazywam, wytłumaczę  po chłopsku o co mi chodzi

Widziałem instalację u sasiada  co prawda już kilkanaście lat ja posiada,  ale jak twierdzi u niego się to sprawdza -piec dwu funkcyjny w łazience  a za ścianą w garażu ma zamontowany zbiornik na wodę 200l myślę że takie rozwiązanie mógłbym rozważyć gdyż  łazienka graniczy  ze starą spiżarką i nie był by to problem aby zamontować w niej taki zbiornik na wodę. Piec oczywiście będzie zamontowany w łazience gdyż tam znajduje się obecny  termet  wykorzystam już istniejący przewód kominowy.

Moja rodzina liczy 4 osoby,  w przyszłości chce również zaadoptować strych  jako poddasze ,  może  bardziej jako garderobę ale nie wykluczam tam również zbudowania sypialni , wiec również tam muszę zamontować grzejniki.

Proszę o pomoc w doborze kotła, instalacji, grzejników.

Z racji dużym zainteresowaniem solarów może i w przyszłości ja się zdecyduję,  dlatego proszę tez o ewentualne uwzględnienie przystosowania również instalacji solarnej,    

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

no kocioł to musisz wybrać taki do ktorego masz serwiis  blisko ,natomiast grzejniki do wywalenia natychmiast ,wymiana okien , co do instalacji to najlepszym i najbardziej komfortowym rozwiazaniem byłoby kocioł plus zasobnik  i dlatego proponuje wolf CGB  który juz ma wbudowany wymiennik do ciepłej wody i mozesz go odrazu uzywac do ciepłej wody a jeśli dołożysz mały zasobnik np sgws 100l to podpinasz go pod ten kocioł i i masz wode z zasobnika ,problematyczne jest dobranie mocy ale przy zasobniku to spokojnie 20kW wystarczy ,a na CO wtedy blokada przeciw taktowaniu kotła ale ten watek na później

Opublikowano

a jak sprawa wyglada z przeplywowem podgrzewaczem wody? co sie bardziej opłaca? jak z kosztami serwisu?

Opublikowano

no opłaca sie podgrzewac przepływowo jesli s amalutkie odcinki ,kosztem dyskomfortu czekania na wodę ,a serwis co rok około 150-200zł w zaleznosci od rejonu ale na przpływówkę to proponowałbym model 24kW

Opublikowano

jesli chodzi o odcinki to ok 3,5m od pieca do kuchni i w łazience tez ok po 2,5 m do kabiny i 2m do umywalki

Opublikowano

to moze byc przepływka czyli wieszasz kocioł podłączasz i działa  tylko do tak duzego tokła koniecznie sterownik pokojowy i zewetrzy czunjik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.