bany13 Opublikowano 4 Lutego 2014 #1 Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam w domu posiadam dwa piece murowany kaflowy taki z czterema fajerkami i kocioł co zębiec. Lubie czasami napalić w kuchni kaflowej dla przyjemnośći i w kotle co. Mój problem polaga na tym, że w piecu kaflowym jest duży ciąg, a jak chcę palić w piecu kaflowym to chciałbym żeby też to palenie dawało trochę ciepła, więc chciałbym prosić o porady kiedy zasuwać szyber i kiedy dokładać węgla.
SONY23 Opublikowano 8 Lutego 2014 #2 Opublikowano 8 Lutego 2014 Ta kuchnia kaflowa grzeje tylko przez fajerki, czy potrafi zmagazynować jakąś ilość ciepła w kaflowych ściankach ?
bany13 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor #3 Opublikowano 9 Lutego 2014 Kuchnia ma wbudowaną podkowę. ale też gromadzi się ciepło w kaflowych scianach i jest ciepła.
SONY23 Opublikowano 9 Lutego 2014 #4 Opublikowano 9 Lutego 2014 Najpierw sprawdź ile ta kuchnia ma szybrów. Bo może być tak, ze np. na lato odcina część z "kaflami" i większość ciepła puszcza w komin. Widziałem takie kuchnie które miały nawet cztery szybry (główny, na piekarnik, "dochówkę" i piec chlebowy). Do palenia węglem szyber główny ten od komina powinien mieć fabryczne wycięcie, powodujące że nawet pełne dopchnięcie szybra do oporu nie zamyka całkowicie przewodu do komina ( zabezpieczenie przed zaczadzeniem). Co do palenia, to zasadniczo dopływ powietrza do spalania trzeba zamknąć szczelnie po wypaleniu wsadu albo troszeczkę wcześniej, gdy jest jeszcze trochę żaru, wtedy też trzeba zamknąć szyber, pamiętając o wspomnianym wcześniej niedomknięciu do końca szybra. Co do podawania powietrza w czasie palenia to dużo zależy od konstrukcji kuchni (pieca). W jednym są specjalne otwory w dzrzwiczkach lub podwójne drzwiczki,, dzrzwiczki popielnikowe i inne. Tutaj niestety musisz eksperymentalnie dobrać metodę. Jeżeli więcej ciepła oddaje płyta niż kafle to trzeba spowolnić spalanie (rozciągnąć w czasie), jeżeli kafle to korzystniejsze może być szybsze spalenie wsadu, ja na własne użycie nazywam to spalaniem detonacyjnym :D . Ale nie musi to być regułą.
bany13 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor #5 Opublikowano 10 Lutego 2014 Sprawdzałem ,i kuchnia ma tylko jeden szyber w kominie. Kuchnia bardziej grzeje blachę niż kafle :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.