Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie W Piecu Kaflowym


bany13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w domu posiadam dwa piece murowany kaflowy taki z czterema fajerkami i kocioł co zębiec. Lubie czasami napalić w kuchni kaflowej dla przyjemnośći i w kotle co. Mój problem polaga na tym, że w piecu kaflowym jest duży ciąg, a jak chcę palić w piecu kaflowym to chciałbym żeby też to palenie dawało trochę ciepła, więc chciałbym prosić o porady kiedy zasuwać szyber i kiedy dokładać węgla. 

 

Opublikowano

Kuchnia ma wbudowaną podkowę. ale też gromadzi się ciepło w kaflowych scianach i jest ciepła.

Opublikowano

   Najpierw sprawdź ile ta kuchnia ma szybrów. Bo może być tak, ze np. na lato odcina część z "kaflami" i większość ciepła puszcza w komin. Widziałem takie kuchnie które miały nawet cztery szybry (główny, na piekarnik, "dochówkę" i piec chlebowy). Do palenia węglem szyber główny ten od komina powinien mieć fabryczne wycięcie, powodujące że nawet pełne dopchnięcie szybra do oporu nie zamyka całkowicie przewodu do komina ( zabezpieczenie przed zaczadzeniem). Co do palenia, to zasadniczo dopływ powietrza do spalania trzeba zamknąć szczelnie po wypaleniu wsadu albo troszeczkę wcześniej, gdy jest jeszcze trochę żaru, wtedy też trzeba zamknąć szyber, pamiętając o wspomnianym wcześniej niedomknięciu do końca szybra. Co do podawania powietrza w czasie palenia to dużo zależy od konstrukcji kuchni (pieca). W jednym są specjalne otwory w dzrzwiczkach lub podwójne drzwiczki,, dzrzwiczki popielnikowe i inne. Tutaj niestety musisz eksperymentalnie dobrać metodę.  Jeżeli więcej ciepła oddaje płyta niż kafle to trzeba spowolnić spalanie (rozciągnąć w czasie), jeżeli kafle  to korzystniejsze może być szybsze spalenie wsadu, ja na własne użycie nazywam to spalaniem detonacyjnym :D . Ale nie musi to być regułą.

Opublikowano

Sprawdzałem ,i kuchnia ma tylko jeden szyber w kominie. Kuchnia bardziej grzeje blachę niż kafle  :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.