visnia1000w Opublikowano 29 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witam wszystkich palaczy.Piec Olsztyn typu Ski 23kw przystosowany do palenia koksem. Paliwo zastępcze mieszanka koksowo-węglowa, węgiel i drewno. Palę koksem. Mam kilka pytań a mianowicie : 1) Czy piec ten jest dolnego czy górnego spalania? 2) Jak najekonomiczniej w nim palić? 3) Co zrobić z nieprzepalonym kosem? Zostaje "okurzony" szarą barwą jakby popiołem. 4) Czy można w nim rozpalać od góry? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
Gość lysy1l Opublikowano 29 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Wyszukiwarka nie działa? : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13646-kociol-olsztyn-ski-jednak-gorniak-jak-palic/ i wiele innych.
rafaltd Opublikowano 30 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam wszystkich palaczy.Piec Olsztyn typu Ski 23kw przystosowany do palenia koksem. Paliwo zastępcze mieszanka koksowo-węglowa, węgiel i drewno. Palę koksem. Mam kilka pytań a mianowicie : 1) Czy piec ten jest dolnego czy górnego spalania? 2) Jak najekonomiczniej w nim palić? 3) Co zrobić z nieprzepalonym kosem? Zostaje "okurzony" szarą barwą jakby popiołem. 4) Czy można w nim rozpalać od góry? Jest to typowy górniak, ale jeśli palisz w nim tylko koksem to spokojnie można palić tradycyjnie. Czyli rozpalić na rusztach i sukcesywnie dosypywać koks. Co innego jeśli chce się przejść na węgiel. Wtedy rozpalamy od góry. Co do pkt 3 nie wiem co zrobić z koksem niedopalonym bo mam marne doświadczenie z tym paliwem (pewnie wrzucić ponownie do wypalenia).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.