Goldi90 Opublikowano 27 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam, W niedziele stało mi się coś z ogrzewaniem.. Otóż, ciśnienie w piecu zaczeło skakać i słabo zaczeły grzać grzejniki.. Dzisiaj okazało się, że przy naczyniu wyrównawczym w rurkach była troche zamarznięta woda.. podgrzaliśmy te rurki i popuściło i zostało to na nowo ocieplone. Ale problem tkwi nadal.. Ciśnienie w piecu już nie skacze ale doły grzejników, odpływ - są bardzo letnie, a góra grzejników gorąca.. dlaczego tak się dzieje? Dom dwu piętrowy, na parterze grzejniki są w miare okej ale na górze już są w gorszym stanie na górze ciepłe na dole zimnawe... Mamy zamontowaną pompkę. Dodam, że taka sytuacja natrafiła się nam pierwszy raz.. Co to może być? W zbiorniku wyrównawczym jest woda, a więc w grzejnikach też wszędzie jest. Próbowałem odpowietrzyć ale cały czas leci woda czyli niby jest okej.. Pozdrawiam
vernal Opublikowano 27 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 A masz obejście - bypass do pompy?
vernal Opublikowano 27 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Wygląda na to, że masz słaby obieg w instalacji na skutek - słabej (uszkodzonej) pompy; lub (jeśli pompa działa) zdeformowanego "łorzecha" w tym bypassie. Tak się może stać jak się woda zagotuje w instalacji. Sprawdź sobie, który przypadek zachodzi. Mogą być też inne ale te są dosyć prawdopodobne.
Goldi90 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Odłączyłem całkiem pompke i pozamykałem na zaworach, żeby cisło samoczynnie bez przechodzenia przez pomke, zobaczymy czy będzie lepiej. No zagotowanie wody raczej odpada bo przeważnie mamy 60-65 stopni, a wiec zagotowac sie nie zagotowała..
Goldi90 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 27 Stycznia 2014 chyba na powrocie gdzieś zamarzła rurka bo słychać jak się powoli tak jakby przelewała woda.. przy piecu też powrót letni..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.