Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rosnące Ciśnienie Cwu - Problem

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z rosnącym ponad miarę ciśnieniem cwu. Prześledziłem forum i nie znalazłem odpowiedzi. Proszę o pomoc.

Opis instalacji:

Kocioł na ekogroszek tłokowy 25kW

Bojler z grzałką elektryczną 140l

Na doprowadzeniu wody do zasobnika reduktor ciśnienia, za nim zwrotniak z zaworem bezpieczeństwa. Do układu podłączone jest także naczynie przeponowe 5l. Na wyjściu ciepłej wody pracuje pompka cyrkulacyjna z termostatem.

W ubiegłym roku ciśnienie rozszczelniło bojler, konieczna była wymiana. Latem bojler pracuje na grzałce. Teraz wodę grzeje kocioł i po kilkunastu tygodniach eksploatacji problem powrócił.

Ciśnienie na wejściu do układu 3bar, w układzie wzrasta do 6. Pierwotnie myślałem, że przepona nie działa - brak powietrza, ale nie w naczyniu przełomowym przy pustym układzie ciśnienie powietrza wynosi 2,5 bar. Co ciekawe przy zamknięciu zaworu na doprowadzeniu wody do zasobnika objaw wzrostu ciśnienia występuje nadal. Tzn. Po otwarciu kranu spływa ok. 2-3 l wody, ciśnienie w układzie spada do 0. Po zamknięciu kranu po kilkunastu minutach znów jest podbije do 6. Z kranu znów można spuścić 2-3l. Co zrobić? Czy przyczyną może być wysokie ciśnienie na sieci? Ostatnio przy spadku (znacznym) ciśnienia w sieci - awaria, opisany objaw u mnie nie występował. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Witam,

Wychodzi na to, że masz zimną wodą połączoną z ciepłą.

Na przykład jeśli jest zawór mieszający do cwu, to może być w złym miejscu podpięty (zimna przed zaworem zwrotnym).

Albo jakaś bateria ciekawie połączona, prysznic małymi chińskimi rączkami skręcany itp.

Poszukaj takich miejsc...

Opublikowano

Akurat w domu nie ma prądu więc podbijanie ciśnienia przez pompki wykluczone.Owziąłem układ grzewczy - ciśnienie rośnie. Zetknąłem główny zawór- nie rośnie. Na bateriach nie oszczędzał, wszystkie rodzimej produkcji i nie było informacji, że zakład produkcyjny w Hiag Lu Wai...:-) czy coś tam. Ale wśród baterii są dwie z termostatem, może tam coś przepuszcza. W każdym razie poradzą dla mnie niezwykle cenna!!! Jedyne logiczne wytłumaczenie!!! Idę sprawdzać każdą z baterii. Bardzo dziękuję. Poinformuję o wynikach .

Pozdrawiam

Opublikowano

No i po problemie!!!!!!!!!

Nawiasem mówiąc, mocowanie z chińczykami było trafione w 100%. W kotłowni mam tzw. brudny brodzik, do kąpania psa, etc. Tu faktycznie wisi jakiś chinol z Casto. Zacząłem zatem od tego podejrzanego i co, i bum!!!! Wskazówka na manometrze ani drgnie, z dumą, na baczność wskazuje 3bary.

Z radości i ją chyba do jakiegoś baru wskoczę, by wypić Twoje zdrowie dobry człowieku.

URATOWAŁEŚ MI ŚWIĘTA!!!!

Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych...

Opublikowano

Vernala B)

Opublikowano

Tak jest Vernala, przepraszam najmocniej, ale wersja mobi forum, klawiaturka fona przy grubych paluchach i idiotyczny czasami system podpowiedzi nie sprzyjają poprawnej pisowni :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.