danley Opublikowano 18 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów i proszę jednocześnie o wskazówki Zacznę od pieca-zamontowano u mnie piec żębiec swk 14 kw,który w założeniu projektanta instalacji ma ogrzać powierzchnie 120 m2mieszkania,34 m2 gabinetu,4m2 podłogówki w łazience oraz ciepłą wodę. Jednak tak nie jest. Ogólnie to paliłem węglem ,drzewem i nie jest najcieplej. W domu jest do wytrzymania jednak w gabinecie tylko 1 grzejnik działa poprawnie,dwa następne nie grzeją wcale. Firma która to robiła,była owszem jednak skończyło się na tym że oni nie wiedzą. Był inny hydraulik powiedział aby odpowietrzyć co znów nic nie zmieniło. Ostatnio znajomy zaproponował mi,żeby pompkę założyć nie na powrocie jak dotychczas lecz na wyjściu. Dla porównania zrobiłem zdjęcia pieca i znalazłem w google propozycje znajomego. I tu pytanie? czy to wogóle coś da? Pozatym te grzejniki w gabinecie może są zamulone i należałoby je zciągnąć i przepłukać. może być tak że instalacja jest zle zaprojektowana i wykonana? Prosze o wskazówki pozdrawiam Daniel tak wygląda podłączenie pompy na powrocie a tak chce zrobić znajomy
Gość Digitrax Opublikowano 18 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Pompę zostaw masz dobrze. Na drugim zdjęci jest właśnie źle. Czy grzejniki posiadają zawory termostatyczne ze wstępną nastawą ? Jeżeli tak to należy zdławić te, które grzeją bo woda jest "leniwa" i płynie tam gdzie ma "lżej" ;) (czyli tam gdzie są mniejsze opory hydrauliczne).
danley Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2013 mam te zawory na każdym grzejniku...zdławić to znaczy zakręcić?
maciej1007 Opublikowano 18 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Witam. Podaj więcej danych.Z tego co piszesz wywnioskowałem że to nowa instalacja. Aczkolwiek patrząc na zdjęcie można mieć wątpliwości. Ja uważam że jeśli byłaby zrobiona prawidłowo to powinna grzać bez żadnych problemów i kryzowań czy ograniczeń przepływów. Napisz gdzie masz wpięte naczynie wyrównawcze oraz na jakim poziomie jest kotłownia. Ja u siebie zrobiłem instalację z 240 grzejników aluminiowych plus ogrzewacz,na jednej pompie i wszystko działa równomiernie,a nie jestem hydraulikiem. Generalnie staraj się opisać wszystko dokłedniej,ewentualnie więcej zdjęć. Tak na mój gust to w pierwszej kolejności nie podobają mi się przekroje rur przy kotle.
Gość Digitrax Opublikowano 18 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Na moje oko to w obrębie kotła są rury Cu 28, więc wystarczy na przekazanie tych 14 kW z kotła.
danley Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 18 Grudnia 2013 A więc tak...w tamtym roku postanowiliśmy kupić piec i dodać go gdyż ogrzewaliśmy wszystko gazem...piec na gaz też mam i mogę go włączyć jednak ze względu na koszt zainwestowaliśmy w piec. Piec mam w piwnicy natomiast naczynie wyrównawcze na strychu czyli 1.piwnica 2.parter 3.piętro 4.strych czyli naczynie jest oddalone około 8 metrów od pieca najwyżej... mam w planie jutro rozrysować całą instalację porobić zdjęcia,wstawić na forum i zacząć działać pozdrawiam
danley Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor #8 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam ponownie Zrobiłem rysunek z uwzględnieniem grzejników które nie grzeją,zaznaczając jednocześnie że one w tamtym roku grzały troche .
gersik Opublikowano 19 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Kryzowanie się kłania. Albo podpiąć gabinet z piwnicy.
maciej1007 Opublikowano 19 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam. Nie znam rozkładu pomieszczeń ale jabym zrobił drugi pion na grzejniki nr.3,4,5,6,7,8. Ewentualnie tak jak kolega wcześniej pisał kryzowanie. Tylko nie wiem jak u Ciebie ze średnicami rur.
Gość Digitrax Opublikowano 19 Grudnia 2013 #11 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Aż się prosi by wykonać drugi pion i przejść piwnicą na prawą stronę.
danley Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor #12 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam wszystkich Pompę zmieniłem na większą zrobiłem ją na wylocie,zciągnąłem grzejnik i wypłukałem i po sprawie...grzejniki jeszcze nigdy nie były takie gorące pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.