T0masz Opublikowano 10 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Czy dał się komuś we znaki orkan Ksawery? Miałem kilkugodzinną przerwę w dostawie energii elektrycznej, w związku z czym zacząłem zastanawiać się nad zakupem przetwornika (UPS-a), który mógłby zastąpić sieciowe 220V w sytuacji jego braku. Proszę o poradę w ty zakresie najlepiej użytkowników takiego zasilania
arthi Opublikowano 10 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2013 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16384-zasilanie-awaryjne-ups/
robogaz Opublikowano 11 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Czy dał się komuś we znaki orkan Ksawery? Miałem kilkugodzinną przerwę w dostawie energii elektrycznej, w związku z czym zacząłem zastanawiać się nad zakupem przetwornika (UPS-a), który mógłby zastąpić sieciowe 220V w sytuacji jego braku. Proszę o poradę w ty zakresie najlepiej użytkowników takiego zasilania Ja ostatnio nie miałem prądu cały dzien i korzystam właśnie z UPS-a który podpinam pod akumulator bezposrednio do samochodu a samochód zapalam i sobie chodzi na wolnych obrotach pracuje jako agregat 12V.Samochód na gazie pali ok.O,5l na godzine czyli koszt jest napewno nie wielki i nie ma potrzeby kupowania normalnego agregatu na 230V.Kupując UPS-a trzeba zwrócić uwage aby był przygotowany na jak największe napięcie czyli jakieś 14V ponieważ będzie dawał wiadomośc że jest za wysokie napięcie i trzeba robić taki mały regulator na 12V.Natomiast ze zwykłego akumulatora nie ma problemu.O wielkości nie pisze ponieważ to zależy od zapotrzebowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.