september Opublikowano 10 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Mam pytanie odnośnie temperatury wody w instalacji c.o. W projekcie mam napisane dokładnie tak " instalację c.o w budynku projektuje sie jako wodna, niskoparametrową z rozdziałem dolnym, na parametry obliczeniowe wody grzewczej t.z/t.p 80/60 C" i nieco dalej "minimalna temperatura wody grzewczej ,ze względu na konieczność przygotowania c.w.u o wymaganej temperaturze, powinna wynosić +60 C" i wobec tego miałbym prośbę o odpowiedz na nw pytania -czy w projekcie powinno się dobrać grzejniki wg parametrów t.z/t.p 80/60 C ? -czy zawsze powinienem mieć temp wody na wejściu 80 st a na powrocie 60 czy to jest zmienne ? ( obecnie mam 59/47) -w jaki sposób zwiekszyć temperature wody na wejściu ?
Gość mak Opublikowano 11 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2013 1. Tak 2 Nie. Temperatura zasilania 80C to maksymalna temperatura czynnika dla minimalnej zewnętrznej temperatury obliczeniowej ( zależnie od regionu kraju od -24 do -16C). Jeżeli jest to budynek wielorodzinny to stosuje się sterowanie pogodowe, a sterownik temperaturę zasilania dobiera wg krzywej grzewczej, czyli obecnie gdy jest ok 0C to z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć że 59-60C jest prawidłową temperaturą zasilania. Podgrzew cwu jest sterowany oddzielnie i nie ma nic wspólnego z temperaturą zasilania CO. 3.Jeżeli macie niedogrzane mieszkania ( co z twojego postu nie wynika) to trzeba zgłosić sprawę do administratora (właściciela) budynku. Dalej sprawa może być prosta gdy w budynku jest indywidualne źródło zasilania (kocioł gazowy, olejowy) wtedy wystarczy tylko podnieść krzywą grzania. W przypadku gdy ciepło dostarcza ciepłownia (elektrociepłownia) do węzła cieplnego sprawa jest bardziej skomplikowana bo tu wchodzi poza parametrami które wymieniłeś, "moc zamówiona" za którą się płaci. Ale pewnie przy odrobinie dobrej woli z obu stron i zmianie w umowie na dostawę wszystko będzie do załatwienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.