mariuszss Opublikowano 3 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Witam Wszystkich. Ostatnio zauważyłem dziwny objaw w mojej instalacji CO - CWU. Zakładałem, że jeżeli w obiegu CWU będzie pompa, zawór zwrotny oraz dosyć zagmatwany sposób prowadzenia rurek (mało miejsca w kotłowni) do wymiennika CWU, to o grawitacji mogę zapomnieć. Jednak okazuje się, że przy wyłączonej pompie CWU musi być spory przepływ w tym obiegu. Wnioskuje to na podstawie próby polegającej na zamknięciu któregokolwiek zaworu w obiegu CWU - wtedy rożnica temperatur pomiędzy punktami A i B jest prawie zadna, Przy odkręconych zaworach dochodzi do 10 stopni C. Nie przejmowałbym sie tym wcale, ale obniza się sporo temp. wody wracającej do kotła a co za tym idzie sterownik zaworu 4drogowego czesto reguluje połozenie zaworu. Czy macie jakiś pomysł poza zdławieniem przepływu w obiegu CWU (wtedy o wiele dłużej grzeje się woda w wymieniku CWU) lub użyciem elektrozaworu załaczanego razem z pompą CWU? Załączam poglądowy rysunek instalacji.
Gość Visitor1230 Opublikowano 3 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Grawitacyjny obieg CWU powinien raczej podniesc temp. powrotu. No chyba ze rury dlugie i nieocieplone. Ale nie powinien u ciebie wystepowac ze wzgledu na zawor zwrotny. Wychodzi, ze zawor jest trafiony.
mariuszss Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ta "zimna" woda wraca rurką powrotną, więc zawór zwrotny działa OK. Tylko dlaczego działa grawitacja i to na tyle mocno, że wychładza powrót. W wężownicy wymiennika CWU jest ok. 10 l wody, która się w niej mocno wychładza do ok. 30 stopni C przy tym przepływie jaki jest.
Gość Visitor1230 Opublikowano 3 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Przy prawidlowo dzialajacym zaworze zwrotnym na CWU zadna grawitacja nie ma prawa zadzialac. Obieg dziala tylko w czasie pracy pompy CWU. To jej cisnienie otwiera ZZ i obieg. W kazdej innej sytuacji pozostaje on zamkniety. I zadna grawitacja nie wystepuje.
mariuszss Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dzięki za wskazówkę. W najbliższy weekend sprawdzę zawór zwrotny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.