maciej1007 Opublikowano 2 Grudnia 2013 #26 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam. Rzeczywiście kocioł bardzo przewymiarowany. Ja nigdy nie doradziłbym moim klientom takiej mocy do takiego budynku jak Twój. Chociaż z drugiej strony łatwiej jest kroić jak się ma z czego. Ja bym spróbował zastawić ten dolny prześwit i ewentualnie częściowo zmniejszyć komorę spalania,chociaż nie wiem jaka jest duża. I w Twoim wypadku palić węglem rozpalając od góry z miarkownikiem ciągu. Dolne spalanie to według mnie jest dobre jak się pali ciągle.Tak do przepalania to nie jestem pewny tego rozwiązania.Nigdy nie praktykowałem na dłuższą metę,robiłem pewne przeróbki w moim kotle z półkami poziomymi,lecz nie specjalnie mi się to spodobało. Myślę że przy tym ociepleniu które masz to nie wytrzymałbyś w domu. A`z drugiej strony to paląc ciągle węglem to myślę że podobnie kosztował by gaz ziemny. Jak już opanujesz rozpalanie od góry to będziesz mógł to robić spokojnie dwa razy na dobę,a jak nie będzie Ci specjalnie zależało na kosztach to i raz na dobę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.