minimetr Opublikowano 20 Listopada 2013 #1 Opublikowano 20 Listopada 2013 Witam na wstępie.. Czy ktoś z szanownych forumowiczy ma wiedzę czy mogę do swojego sterownika na kotle (ognik plus pid) podłączyć coś bliźniaczego co miałbym juz w mieszkaniu i na tym sterowniku mógłbym widziec i ustawiać na bieżąco temp. kotła oraz wszelkie ustawienia. Widziałem kiedyś coś takiego przypadkiem u jednej osoby z którą nie mam niestety już kontaktu, w jego przypadku było to połączone jakby kabelkiem z wtykiem telefonicznym i wszystko co robił w domu na sterowniku, na drugim w kotłowni dokładnie to samo sie pojawiało. Mi chodzi konkretnie o OGNIK PLUS PID, bo instrukcja wskazuje do tego modelu jedynie termostat pokojowy PT21 który w dodatku zasilany jest bateriami co nie wchodzi w grę. EDIT: ooo doszukałem wlaśnie - wtedy to był dokładnie taki pilot http://www.prond.pl/index.php/pilotr Czy do mojego sterownika są podobne rzeczy?? U mnie nie ma takiego gniazda RJ12 i w tym tkwi problem. Zorientowanych w temacie chętnie wysłucham.
Gość Visitor1230 Opublikowano 20 Listopada 2013 #2 Opublikowano 20 Listopada 2013 Sam sobie poniekad odpowiedziales na pytanie. Jezeli nie masz wejcia RJ to chyba nie da sie nic zrobic. Jedyna mozliwosc to wymiana sterownika pieca na jakis z komunikacja RS i do tego sterownik pokojowy dzialajacy na podobnej zasadzie. Mam cos takiego w domu i bayer jest niezly szczerze mowiac :D .
Pieklorz Opublikowano 21 Listopada 2013 #3 Opublikowano 21 Listopada 2013 Ognik pid obsługuje 2pompy i ma tylko wyjście na panel typu euroster czy auraton. Jak chcesz z pid oraz pilotem, to musiałbys opchnąć ognika czy zostawic sobie na zapas a nabyć Iryda PID ciekawszy jest Pilot G, bo masz strefy na temp. wody na kotle, zmianę temp. bojlera.... albo jak wystarcza obsługa 2pomp... SPP i jego panel domowy PPX za 130zł albo za 200 (sam moduł) do 250zł (dodatkowo czujnik wewn/zewn/spalin) moduł internetowy BET i sterowanie przez internet Zestaw SPP +moduł BET masz praktycznie w cenie nowego ognika.... SPP on-line
minimetr Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor #4 Opublikowano 22 Listopada 2013 Dzięki za porady Pany:) Powiem tak, trochę szkoda rozstać mi się z obecnym sterownikiem po tylu wspólnie spędzonych dniach, tygodniach, miesiącach żeby go wyczuć (mam go 2 lata z czego od roku dopiero wybadałem ustawy żeby było OK). Z drugiej strony nakręciłem się strasznie na taki własnie pilot żeby mieć go w domu, także muszę przemyśleć sprawę. W międzyczasie jakby ktoś jeszcze miał pomysł lub informację, czy idzie do mojego Ognik Plus Pid podczepić takie ustrojstwo żeby działało to pisać śmialo. Mam w nim wyjście na sterownik pokojowy więc może cos juz ktoś dumał w tym temacie. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.