karol23 Opublikowano 19 Listopada 2013 #1 Opublikowano 19 Listopada 2013 Witam posiadam piec Eko-hr-plus na ekogroszek z podajnikiem slimakowym Wulkan. Parmetry Sterownika: Dmuch obrotowy - 50% dmuchawa otwarta w 90% Histereza 2 Pompa C.O 35 °C Pompa C.W.U 40 °C Histereza Boj 2 Serwis menu: Praca Podajnika 15 s Przerwa podawania 45 s Dmuch opóźnionu 5s czas przepalania 120 s Przerwa przepalania 30 min Alarm podajnika 10 min Czas blokady 90 min Ządana temperatura na kotle 55 °C Problem polega na tym że gdy piec zacznie grzac od 53°C to temperatura spada do 45 °C aż zacznie się podnośić przy czym piec chodzi bardzo długo :(. Mam też problem z utrzymaniem wysokiego kopczyka w retorce nie kiedy muszę recznie dokładać węgla. Proszę o pomoc :( Dodam że pompa C.O chodzi na 1 biegu i mam dom o pow. ok.200m gdzie łącznie mam 17 grzejniko ale narazie chodzi tylko 12 bez termostatu na grzejnikach tylko 4d przy pompce.
dako1970 Opublikowano 19 Listopada 2013 #2 Opublikowano 19 Listopada 2013 zawór 4 d masz sterowany recznie czy siłownikiem + sterownik? bo dziwi mnie ten duzy spadek temp z 53 st. do 45 st. to tak wyglada jakby 4d robił duzy skok i puszczał cale cieplo z kotla na instalacje... a przed skokiem jakby instalacja nic nie podbierala ciepla z kotla... jesli chodzi o kopczyk na palniku to niestety zabawa ze sterownikiem nie ma złotej zasady ustawienia,ze tak ustawisz i ma to chodzic musisz kartke i długopis w dłon i spisywac ustawienia...jesli zmienisz jeden parametr ...jak sie to ma do pracy kotla czasami ustawienia fabryczne sa lub moga byc jako ustawienia wyjsciowe i potem tylko w małym stopniu korekta ustawien moze byc tak ze przerwa w podawaniu mala i za duzy dmuch...
karol23 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zawó mam sterowany ręcznie mam go otwarte mniej więcej w połowie temp. 35 stopni. Ustawienia fabryczne wyglądaja podobnie tylko oprócz czas podawania 10 s przerwa podawania 60 s reszta jest taka sama Zwiększenie biegu na poppie C.O na 2 nie zmieni jakoś wartości szybszego zwiększanai siętemperatury podczas grzania?
ubntubnt Opublikowano 19 Listopada 2013 #4 Opublikowano 19 Listopada 2013 Powinno cos zmienic, bo wtedy pompka bedzie szybciej przepychac wode w ukladzie i mozliwe ze bedzie dobrze, ciezko to stwierdzic na odleglosc. Akurat u mnie pompka musi byc na 2biegu bo mialem tak jak ty, woda wychladzala sie za bardzo przy przejsciu w regulacje.
dako1970 Opublikowano 19 Listopada 2013 #5 Opublikowano 19 Listopada 2013 2 bieg pompy nie zwiekszy szybkosci grzania w kotle....bedzie szybciej odbierac cieplo z kotla i przekazywac do grzejnikow
karol23 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 19 Listopada 2013 hmm to nie iwem wtedy sprobóje zmniejszyć obroty dmuchawy do 35 % może to coś da.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.