Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Po Obliczeniach Adytor'em Ozc 5.0

zuko123456

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

osobny zasobnik faktycznie lepiej się sprawdza przy dużych instalacjach np. zamiast dawać 750l dajemy dwa po 300l i to ma sens ,przy małej instalacji koszt około 3000zł jest zabójczy dla zysków ale potwierdzam że one są bo więcej wyciskamy ze solarów ,niesty w zbiorniku biwalentnym zawsze górna wezownica przegrzeje nam ze dwa zwoje dolnej już sprawność leci

Opublikowano

Mak, wymienniki które pracują przy większych deltach temperatur osiągają lepsze sprawności. Dzięki temu po pierwsze: w zasobniku odbierane jest więcej ciepła w instalacji solarnej (i głównie o to chodzi), po drugie w panelu jest chłodniejszy czynnik dzięki czemu pochłania więcej ciepła promieniowania (tutaj zyski są znacznie mniejsze). To jest korzyść wynikająca z rozwiązania o którym mówię. Mam nadzieję że wyjaśnienie jest już dla ciebie zrozumiałe, ponieważ prościej wyjaśnić się tego nie da. To znaczy można by ale wtedy wywód zająłby mi z pół godziny, a nie mam na to za bardzo czasu.

No dalej przedstawiasz swoje przemyślenia a nie dowody (DTR, artykuły, publikacje, obliczenia). Twoje tzw propozycja to tylko poniesienie kosztów zakupu i komplikacja instalacji i nic poza tym. Proponowanie komuś zastosowanie 2 podgrzewaczy zamiast jednego o pojemności 300l to raczej pomysł mało udany. W internecie znaleźć można sporo artykułów o podgrzewaczach cwu i w każdym jest rysunek z rozkładem temperatur, gdzie mamy strefę zimną, gdzie gorącą, jak podgrzana woda się przemieszcza. A pisanie nie sprawdzonych teorii naprawdę nikomu do niczego nie jest potrzebne.

PS.

"Automatyku" dyskutujemy o podgrzewaczu 300l nie 750.

Opublikowano

no wiem i dlatego napisałem że przy małej instalacji dwa zasobniki nie mają uzasadnienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.