automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #26 Opublikowano 6 Października 2013 osobny zasobnik faktycznie lepiej się sprawdza przy dużych instalacjach np. zamiast dawać 750l dajemy dwa po 300l i to ma sens ,przy małej instalacji koszt około 3000zł jest zabójczy dla zysków ale potwierdzam że one są bo więcej wyciskamy ze solarów ,niesty w zbiorniku biwalentnym zawsze górna wezownica przegrzeje nam ze dwa zwoje dolnej już sprawność leci
Gość mak Opublikowano 7 Października 2013 #27 Opublikowano 7 Października 2013 Mak, wymienniki które pracują przy większych deltach temperatur osiągają lepsze sprawności. Dzięki temu po pierwsze: w zasobniku odbierane jest więcej ciepła w instalacji solarnej (i głównie o to chodzi), po drugie w panelu jest chłodniejszy czynnik dzięki czemu pochłania więcej ciepła promieniowania (tutaj zyski są znacznie mniejsze). To jest korzyść wynikająca z rozwiązania o którym mówię. Mam nadzieję że wyjaśnienie jest już dla ciebie zrozumiałe, ponieważ prościej wyjaśnić się tego nie da. To znaczy można by ale wtedy wywód zająłby mi z pół godziny, a nie mam na to za bardzo czasu. No dalej przedstawiasz swoje przemyślenia a nie dowody (DTR, artykuły, publikacje, obliczenia). Twoje tzw propozycja to tylko poniesienie kosztów zakupu i komplikacja instalacji i nic poza tym. Proponowanie komuś zastosowanie 2 podgrzewaczy zamiast jednego o pojemności 300l to raczej pomysł mało udany. W internecie znaleźć można sporo artykułów o podgrzewaczach cwu i w każdym jest rysunek z rozkładem temperatur, gdzie mamy strefę zimną, gdzie gorącą, jak podgrzana woda się przemieszcza. A pisanie nie sprawdzonych teorii naprawdę nikomu do niczego nie jest potrzebne. PS. "Automatyku" dyskutujemy o podgrzewaczu 300l nie 750.
automatyk Opublikowano 7 Października 2013 #28 Opublikowano 7 Października 2013 no wiem i dlatego napisałem że przy małej instalacji dwa zasobniki nie mają uzasadnienia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.