PeEr Opublikowano 19 Września 2013 #1 Opublikowano 19 Września 2013 Witam, od dłuższego czasu czytam różne fora, ponieważ chcę dobrze dobrać piec do centralnego ogrzewania w domu piętrowym… i coraz mniej rozumiem. W tej dziedzinie jestem amatorem. Postanowiłem, że zasięgnę rady fachowców. Po przeczytaniu wielu wątków, jestem w punkcie wyjścia – czyli nie wiem jaki rodzaj, typ pieca byłby najbardziej korzystny, nie mówiąc już o firmie. Bardzo proszę o pomoc, bo tracę nadzieję, że dojdę do czegoś sam. Oto pare informacji, które mam nadzieję pomogą w dobraniu pieca. Do tej pory działał i nadal działa piec gazowy Hydro Therm sprzed 29 lat. Rachunki za gaz są na tyle wysokie, że wolę zainwestować w piec nowszej generacji. Dom jest ponad 50-cio letni i ma powierzchnię ok. 150m2 (parter i pietro, dwie łazienki i jedna kuchnia), nie jest ocieplony (wiem, że jest na tym duża strata, ale w tym roku nie będzie mnie na to stać). Rury rozchodzące od pieca w piwnicy wymieniłem na nowe pcv, w ścianach pozostały stare „oryginalne” metalowe . Grzejniki wymieniłem na aluminiowe. Do grzania wody mamy oddzielny piec na gaz. W zeszłym roku wymieniłem wszystkie okna i z tej strony, żadnych nieszczelności nie ma. W weekend będę ocieplał dodatkowo sam strop. Wszystko działa bez zarzutów, poza rachunkiem ekonomicznym - wysokie rachunki, zbyt wysokie naszym zdaniem. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
automatyk Opublikowano 19 Września 2013 #2 Opublikowano 19 Września 2013 jeśli temperatura zasilania zima na kotle tobie wystarcza do 60st to montuj kondesata z pogodówką a z racji że masz ukłąd otwarty to proponuje wolf bo ten może pracować w układzie otwartym i zamkniętym ,co powoduje ze podpinasz za miast starego montyjesz dwa zawory pod kotłem i filtr ,i teraz nastepna kwestia jak chcesz mieć wode z przepływowego wymiennika -czyli z kotła to doprowadzasz rurk e z imna woda i wyprowadzasz rurkę ziepła do twojej instalacji ,jeśli masz zasobnik to wykreczasz wymiennik z kotła wezem elestycznym(lub kupujesz rurkę dedykowana ) wyprowadzasz trzecia rurę która podłączasz do zasilania zasobnik powrót łączysz z powrotem instalacji dokupujesz czujnik zasobnika około 100zł i kocioł ładuje zasobnik wg tego co ustawisz na sterowniku ,tyle z podstaw
HAN Opublikowano 19 Września 2013 #3 Opublikowano 19 Września 2013 Wolf może pracować w układzie otwartym?
automatyk Opublikowano 19 Września 2013 #4 Opublikowano 19 Września 2013 Tak oczywiście ,u mnie w domu tez pracuje oczywiście możesz dołożyć czujnik ciśnienia jeśli kocioł montujesz powyżej instalacji i zaprogramować
HAN Opublikowano 19 Września 2013 #5 Opublikowano 19 Września 2013 Kurcze kiedyś czytałem specyfikację Wolfa bo własnie szukałem takiego i niedoczytałem pewnie... thx za info chociaż bardziej "pdobał mi się Immergas ze względu na niską modulację mocy bodajże od 3 KW (ale ten chyba pod instalację zamkniętą tylko)
automatyk Opublikowano 19 Września 2013 #6 Opublikowano 19 Września 2013 no ten ma chyba od 6kW jak dobrze pamiętam ale musiałbym sprawdzić ,ponadto ma wiele innych funkcji ciekawych i ewenementem jest to podłączanie zasobnika lub wymiennika niewielkim kosztem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.