Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Nowego Kotła - Mieszkanie 56M2

redlight

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po przeszukaniu kilkunastu stron tematów postanowiłam wreszcie napisać i poprosić o pomoc oraz dobra radę. :)

Mam mieszkanie o powierzchni 56 m2, na pierwszym piętrze. Budynek jest ponad 100 - letni, z cegły, nieocieplany (zakaz konserwatora zabytków), w mieszkaniu mam obniżane sufity (aktualna wysokość 2,5 m), szczelne okna.

10 lat temu zostało zainstalowane ogrzewanie co wraz z cwu. I od tych 10 lat jest kocioł Buderus Logamax U004 - 24. Od początku były z nim problemy, ponieważ nagrzewał się do maksimum i wyłączał, a po chwili znów włączał i tak w kółko. Każdy serwisant po kolei twierdził, że to kwestia zbyt dużej mocy pieca i nie da się z tym nic zrobić.

Aktualnie piec zaczął pracować przez cały czas ogrzewając mieszkanie, mimo iż nie jest ustawiony na ogrzewanie co, tylko na nagrzewanie wody.

Serwisant uznał, że jest to problem z automatyką i koszt naprawy wyniósłby ok. 600 zł, więc uważa, że lepiej jest zainstalować nowy kocioł. Jednak znów wspomniał o kotle o mocy 24 Kw. I tu się pojawia problem, bo wcześniej byłam informowana, że taki piec jest za mocny na taki metraż.

Prosiłabym zatem o jakąś poradę. Jeśli miałabym wymienić kocioł to jaka musiałaby być jego moc, typ? Na pewno musi być to piec dwufunkcyjny i z otwartą komorą spalania (takie wymogi).

Jeśli podałam za mało danych, chętnie doprecyzuję. :)

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

nie ze kocioł za duzy tylko moc na CO za duza ustawiona ten kocioł ma oddzielna moc na cwu i oddzielną na co ale nie ważne ,kocioł musisz mic około 20kW i możesz mieć z zamknięta komora lub kondensacyjny i będziesz miał spokój , problem tylko polega na tymże musisz w komin włożyć rurę spalinowa a obecna będzie tobić za powietrzną i tyle ,problem jak wspomniałem jest z serwisantem a nie z kotłem natomiast jeśli mogę cos doradzić to nie pchaj się już w naklejkę buderus

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.