Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lokalizacja Zmiękczacza Wody I Filtrów

Fazi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nie jestem jeszcze podłączony do wody miejskiej, korzystam ze szpilki ogrodowej 6m głębokiej oraz hydroforu. Pijemy wodę butelkowaną, a ta z hydroforu jest twarda i ma dużo żelaza. Ciśnienie wody wł/wył 1,5 -3bary ( maksymalnie pompa daje 3,5bara). Zakupiłem zmiękczacz Blue oraz zestaw filtrów narurowych. Jednakże waham się co do położenia tego zmiękczacza - są dwa warianty:

- pierwszy - filtry i zmiękczacz w garażu tuż przy hydroforze. Zalety - brak spadku ciśnienia wraz z wysokością, łatwy dostęp. Wady - montaż na rurze 15 - co prawda póki co zasilamy tak "od tyłu" instalację wodną i nie ma problemu z za małą wydajnością przy użyciu kilku punktów czerpalnych ale może jak już robić to poprawnie...Mógłbym ew. położyć rurę 22 zamiast tej 15ki. Dalsze wady - w garażu nigdy nie za dużo miejsca, zimą ryzyko zamarznięcia - garaż nieogrzewany, ogrzewa się od domu przez ściany, a jak duży mróz to otwieram drzwi od kotłowni i jakieś 1-2 stopnie zawsze jest.

- drugi wariant - w pralni nad garażem. Rura 22 poszłaby pod sufitem garażu, przez strop do filtrów i zmiękczacza. Stamtąd dalej rura 22 do miejsca docelowego podłączenia wody miejskiej w garażu - tyle że to tak do góry potem w dół potem znów do góry.. nie wiem czy to poprawnie... Ale na piętrze nie zamarznie, miejsca dosyć, jednak nie wiem jak byłoby z ciśnieniami - 5m wyżej to będzie już 0,5 bara mniej czyli 1bar przed włączeniem się pompy - trochę mało - mógłbym to przeregulować na hydroforze aby się włączał wcześniej ale wtedy będzie się włączał bardzo często bo mam zbiornik tylko 24L. Myślałem czy nie kupić 80L - i tu też problem gdzie go zamontować - pod hydroforem obowiązkowo czy też może być np. pod sufitem garażu?

Załączam szkic, z góry dzięki za wszelkie rady.

post-9711-0-80375500-1378733141_thumb.jpg

Opublikowano

A na chwilę obceną do jakiej opcji jesteś bardziej przekonany? Bierzesz pod uwagę zakup tego większego zbiornika?

Opublikowano

Póki co myślę żeby kupić ten zbiornik 80L i zamontować go na ścianie na wysokości 2m tak żeby można było pod nim przejść. Spadek ciśnienia na 2metrach to tylko 0,2 bara więc akceptowalnie. Wtedy mógłbym przeregulować hydrofor żeby pracował z zakresie 2-3bary, więc na piętrze byłoby te 1,5bara... Ale co do lokalizacji zmiękczacza to decyzja wciąż nie podjęta... Doradzicie coś?

Opublikowano

Zmiekczacz nie nadaje się na wodę ze studni. Żelazo powyżej 0.2miligrama/litr wody zniszczy złoze. Wykonaj pełną analizę fizykochemiczna wody i się odezwij. Druga sprawa zasilanie stacji uzdatniania musi mieć taką średnice jak wejście do głowicy. PO 3 WYDAJNOSC POMPY. Ciśnienie to nie to samo co prędkość przepływu a to jest wazne

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź

Przed zmiękczaczem będą 3 filtry narurowe - polipropylenowy 20, węglowy i polipropylenowy 5 , co mam nadzieję ograniczy co nieco również żelazo. A póki co zawartość żelaza to około 1,5mg/l, choć różne testy dają różne wyniki. Kwestia przekroju rur zasilających ma związek jak rozumiem z maksymalną prędkością przepływu - co ma wpływ na maksymalną ilość rozbieranej wody w punktach czerpalnych. Zmiękczacz powinien działać prawidłowo nawet jeśli odkręcę minimalnie jeden kran. No chyba że chodzi o regenerację. Deklarowana wydajność pompy to 67L/min, choć pompa nie jest nowa i wartość ta może być mniejsza....

Co do wody studziennej - lokalni sprzedawcy zmiękczaczy twierdzą że zamontowali ich już w okolicy wiele, również do wody studziennej i działają. Choć ile ludzi tyle opinii...

Kłopot też będzie z badaniem na bieżąco jakości wody - badania w np. Sanepidzie kosztują sporo żeby to robić np. co miesiąc a domowe testy nie są zbyt dokładne...

Opublikowano

Analizę fizykochemiiczna robi się raz, przed doborem stacji. Zajmuje się uzdatnianiem wody 6 lat. Jeżeli instalator stawia zmiekczacz na wodę ze studni bez analizy to brawo. Studnia studni nierówna. Filtry mechaniczne nie zatrzymają żelaza ani innych pierwiastków. Zadzwoń 509347061 pogadamy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmiękczacza nie stosuje się do wody studziennej? Co za bzdura. Sam mam zainstalowany zmiękczacz *** (więc standardowe urządzenie do redukcji twardości), przed nim filtr *** i wszystko śmiga już 2 lata. Miałem szczęście, bo w moim ujęciu wody nie było żelaza, ani manganu. Nawet jeżeli byłyby niewielkie ilości to przecież można założyć filtr na cały dom ze złożem ***...

Opublikowano

No właśnie kolego. Co napisałem wyraźnie ze bez analizy fizykochemicznej nie można sobie postawić zmiekczacza na wodę ze studni. Woda wodociągowa ma parametry spełnione dla żywic jonowymiennych.Jeżeli w wodzie jest amoniak to stosujemy cr na amoniak. 2 sprawa worek cr kosztuje 1000zł a to jest niecałe 25 l złoża. Druga sprawa zobacz kartę charakterystyki cr lub cra i zobacz w jakim zakresie ph działają. Łatwo jest coś postawić co nie będzie działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.