tulipanG4 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy da się podpiąć grzejnik "drabinkowy" aby grzał grawitacyjnie, który podpięty jest bezpośrednio z "naczynka" (rysunek). Grawitacyjnie góra grzeje, ale drabinka słabo - jest letnia. Grzeje przez termostat pokojowy, przez to w łazience jest zimno (chodzi o okres przejściowy). Dzięki z góry za odpowiedz.
tulipanG4 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam. Czy naprawdę nie jesteście w stanie odpowiedzieć czy będzie grzał grzejnik ?
SONY23 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 To jak to w końcu jest, masz podłączone jak na schemacie, czy dopiero myślisz tak zrobić. Pisz jaśniej... Jeżeli naczynko będzie wyzej od góry drabinki i przekroje i skosy rur do drabinki będą odpowiednie to powinna grzać. Wydajność może być mniejsza niż na pompie ale grzać powinno. U mnie grzeje, chociaż powrót z drabinki zasila jeszcze podłogówkę w łazience :D ...
tulipanG4 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam. Chodzi mi o naczynko i drabinke - schemat poglądowy z neta (chcę przerobić). Też mam podłogówkę z powrotu drabinki. Niewiem czy zawracać sobie głowę, czy pokombinować
SONY23 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Jeżeli tej podłogówki jest sporo, plus zawory termostatyczne to raczej bez pompy dobrze to działać nie będzie. Przy wyższym parametrze wody z CO, będzie grzało chociaż słabo, przy niższym tak do 50 st. C jeszcze słabiej a jeżeli odległość w poziomie od kotła będzie większa to zapomnij o grawitacji. Podłogówka tak spowolni ruch wody, że grzanie z drabinki będzie żadne.
tulipanG4 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Odpuszczę sobie. Grawitacja u góry działa b.dobrze z wyjątkiem drabinki właśnie może przez tą podłogówkę z powrotu. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.