pawelb37 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor #26 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam, panowie zamówiłem kocioł w firmie Stalkot KWM-sg 19Kw, jak dotrze napisze co i jak.
pawelb37 Opublikowano 8 Września 2013 Autor #27 Opublikowano 8 Września 2013 Witam, panowie kocioł dotarł i został zamontowany, wygląda na solidny, tylko potrzebuje paru porad, wczoraj postanowiłem zrobić próbne odpalenie, zgodnie z instrukcją zasypałem miałem do troche poniżej poziomu dzwiczek, na to gazeta i kilka szczap drewna, podpaliłem kiedy drewno zaczeło sie dobrze palic zamknołem dzwiczki i uruchomiłem sterownik, i wszystko super temperatura rosła do ustawionej 50 potem załaczył sie nadzór i temp. zaczeła spadać włączył się nadmuch ale już niemógł rozbujać pieca, paliło sie tylko przy dyszach aż do całkowitego wygaśnięcia, miału nie moczyłem był troche wilgotny ale się nie kleił, jest to pomieszany miał od drobnych kamyków do granulacji piachu, sterownik ustawiony fabrycznie nic nie zmieniałem. Co robie nie tak? prosze o rady kolegów którzy mają doświadczenie z takimi kotłami. Pozdrawiam.
HAN Opublikowano 8 Września 2013 #28 Opublikowano 8 Września 2013 paliłem kiedyś miałem było to samo- tak to jest kiedy nie ma miału w miale... kilka lat temu przeszłem na węgiel kol. Józef kiedyś to opisał a ja potwierdzam..
pawelb37 Opublikowano 8 Września 2013 Autor #29 Opublikowano 8 Września 2013 Czyli to wina opału, nie sposobu palenia, cholera miałem nadzieje że coś zle robie.
PABLOSO Opublikowano 9 Września 2013 #30 Opublikowano 9 Września 2013 Moi zna Witam, panowie zamówiłem kocioł w firmie Stalkot KWM-sg 19Kw, jak dotrze napisze co i jak. Moi znajomi też mają takie kotły. Na początku palili miałem ale potem przeszli na groszek i są zadowoleni. ;)
pawelb37 Opublikowano 9 Września 2013 Autor #31 Opublikowano 9 Września 2013 A nie będzie on zaduży do palenia groszkiem? jak długo znajomi używaja tego kotła i czy mieli z nim problemy?
HAN Opublikowano 9 Września 2013 #32 Opublikowano 9 Września 2013 ano będzie za duży - tak jak i mój... zastawiłem mu 2/3 rusztu cegłami i teraz jest akurat.. (przeróbki w moich wcześniejszych postach)
PABLOSO Opublikowano 9 Września 2013 #33 Opublikowano 9 Września 2013 A nie będzie on zaduży do palenia groszkiem? jak długo znajomi używaja tego kotła i czy mieli z nim problemy? Znajomy używa go 3-4 lata. Na początku kombinował z miałem. Później spróbował palić groszkiem i jest z tego palenia zadowolony. Mówił, że groszek tylko trochę droższy a różnica w paleniu jest ogromna . Zasypuje do pełna groszku i pali się około 24 h . Ma dom parterowy, budownictwo lata 70-80. Dom nieocieplany, okna wymienione na plastikowe.
pawelb37 Opublikowano 9 Września 2013 Autor #34 Opublikowano 9 Września 2013 Budynek mam taki sam, odpaliłem go wczoraj o godzinie 16 miał zmoczyłem, sterownik ustawiłem na 50 przedmuch co 4 min. na 20sek. termometr na piecu pokazuje 40-45 st. jak narazie spalił 3/4 zasypu wiec na 24 godz. starczy, ale jest ciepło wiec w zime kiepsko to widzę, pobawie sie jeszcze ustawieniami, niewiem tylko jak ustawic sterownik żeby palic tylko na bojler?
pawelb37 Opublikowano 13 Września 2013 Autor #35 Opublikowano 13 Września 2013 Witam, panowie podpowie ktoś jak bezpiecznie palić w tym piecu na sam bojler tak żeby odciąc grzejniki, mam bojler 80l w układzie założony zawór bezpieczeństwa 3,5bar. co zrobić żeby było bezpiecznie.
kabajo6 Opublikowano 15 Września 2013 #36 Opublikowano 15 Września 2013 Żeby było bezpiecznie,to najlepiej właśnie, by pchnęło na grzejniki,jak mu" dasz za dużo".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.