mietek440 Opublikowano 27 Lipca 2013 #1 Opublikowano 27 Lipca 2013 Posiadam EKT Grobelny 15KW , sterownik Cobra , nowo zamontowany kocioł ogrzewa tylko bojler stojący z wężownicą spiralną 140 l , po nagrzaniu zasobnika kocioł po dłuższym czasie wygasa , palę groszkiem . Pomimo różnych zmian w sterowniku po nagrzaniu zasobnika kocioł wytrzymuje najdłużej kilka godzin i wygasa . Miało być wygodnie a muszę go użytkować jak zwykły zasypowy - rozpalać od nowa , pomóżcie proszę .
janklos12 Opublikowano 28 Lipca 2013 #2 Opublikowano 28 Lipca 2013 odkręć grzejnik w łazience i używać częściej wanny zamiast prysznica :D pozdr. arek
TIMON120777 Opublikowano 28 Lipca 2013 #3 Opublikowano 28 Lipca 2013 na początek zmienić ustawienia mocy minimalnej - jeśli wygasa znaczy że prawdopodobnie zbyt rzadko przedmuchy i podawanie dawki w podtrzymaniu, wystarczy na poczatek zmienić o 1% . napisz jeszcze dlaczego wygasa- czy żar schodzi w dół i przesypuje aby nie przegrzać czy zwyczajnie gaśnie- to ważne bo od tego zalezy co robić by zapobiegać. przy tłoku trudniej regulować zwłaszcza latem
mietek440 Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor #4 Opublikowano 28 Lipca 2013 palnik w połowie pokryty popiołem i zasypany węglem , popielnik pełen węgla , komin ma przekrój 14x14 i ok 7-8 m wysokości , jest trochę mniejszy niż zalecany przez producenta jednak znajomy monter powiedziała że powinno być ok . Minimalna moc kotła była ustawiana na 6 , 12 , 15 % - wygasało , max obroty dmuchawy 78 , 80 % , min. obroty dmuchawy 1% , pauza między dawkami 180 , wersja programu A33m , w stanie podtrzymania po otwarciu drzwiczek popielnika przez ok 2-3 sekundy dymi przez drzwiczki - później nie dymi , mieszkam przy rosyjskiej granicy , prawdziwego ekogroszku tu nie ma , wszyscy kruszą normalny węgiel i sprzedają jako ekogroszek . Przed chwilą był u mnie mój monter zasugerował za duży ciąg kominowy , położył na ruszta wodne kawałek blachy aby go ograniczyć , zobaczę czy pomoże - chociaż nie jestem pewien czy to najlepsze rozwiązanie , w chwili obecnej mam - parametry zmienił mi na pauza 170s. ,min. moc kotła 10%, max obroty dmuchawy 60 % , minimalne dmuchawy 1% , czy dobrze ?
TIMON120777 Opublikowano 29 Lipca 2013 #5 Opublikowano 29 Lipca 2013 założyłeś równiez temat na FM ale tam nie napisałeś o tym co tu - że wegiel w popielniku.- albo nie doczytałem jeśli tak jest to jak dobrze rozumiem wygasa poniewaz zrzuca niedopalony węgiel i żar z palnika do popielnika - odwrotna sytuacja to nadmierny ciąg i wypalenie opału w całości na palniku przed podaniem kolejnej dawki. jeśli u ciebie opał w popielniku niespalony to znaczy że masz za krótką przerwę pomiędzy dawkami w podtrzymaniu- musisz obniżyć mon minimalna. wiem że masz 10% więc w dół schodź. musisz doprowadzić do sytuacji w ktorej opał będzie się palił(tlił żarzył) na palniku a do popielnika spadał tylko popiół. u ciebie kolejne dawki zrzucają węgiel bo sa zbyt częste. wkleję Twój post na tamto forum i możemy tam przenisć dyskusję jak chcesz co do dymu to normalne przy spalaniu z niedoborem tlenu. gdybyś włączył nadmuch na kilkanascie sekund przed otwarciem drzwi i napowietrzył komore spalania to dymu nie będzie przy otwieraniu drzwi
mietek440 Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor #6 Opublikowano 29 Lipca 2013 Timon żar na palniku został wypalony do końca obok leży węgiel który nie zaczął się jeszcze palić . Odbiór wody w ciągu dnia jest mały , bojler i kocioł nagrzany na maxa , w związku z małym zapotrzebowaniem na ciepło węgiel podawany jest na żar który już się wypalił . Podajnik podaje kolejne dawki węgla który nie może się zapalić - żar wypalił się i zasypuje szufladę popielnika , tak to widzę .Kupiłem na próbę trochę miału , czekam aż doschnie i spróbuję miałem .
mietek440 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor #7 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam ponownie , bałagan po podtopieniu ogarnięty , dmuchawa i silnik przykręcone ponownie do kotła , rozpoczynam ponowna walkę z właściwymi ustawieniami . W podajniku zasypany miał , sterownik cobra nie możliwości regulacji częstotliwości przedmuchu , za cholerę nie mogę załapać jak obliczyć minimalną moc kotła . Rozpaliłem na nowo , później napiszę jak wygląda sytuacja z podtrzymaniem żaru .
mietek440 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor #8 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Po ustawieniu pauzy 240 niedopalało miału , kocioł w tym czasie chodził kilka godzin , zmieniłem pauzę na 240 , min moc kotła 10% , max obroty dmuchawy 95% , wydawało się super znikome niedopalenie , prawie brak , jednak po kilu godzinach kocioł wygasł , palnik i popielnik zasypany miałem .
TIMON120777 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 #9 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 jak zasypany miałem znaczy że spycha opał z palnika- za często podaje- zmniejsz jeszcze moc minimalną- spróbuj drastycznie o 5% w dól i zobacz co wtedy
mietek440 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor #10 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 ok , zmieniłem pauza 217 , moc 5% , obroty dmuchawy 80/8
mietek440 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor #11 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 musiałem ponownie zmienić za szybko się wypala - wygasło by , zmieniłem na pauza 195 , moc min. 2%
TIMON120777 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 #12 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 zmieniaj i obserwuj jeśli po zmianie zbyt szybko sie wypalało to należy cofnąć i zrobić zmianę o połowę mniejszą wartość jak zmieniłeś o 5% to cofnij się o połowę tej wartości, Cobra pozwala na ustawianie z dokładnością do 0,1% więc możesz sterować w miarę dokładnie
mietek440 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor #13 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zajęło mi to trochę , ostatni raz w nocy w kotłowni byłem 1.30 zmieniłem pauza 194 max dmuchawy 80 , minimalne dmuchawy 15 % oraz usunąłem śrubę obciążającą blaszkę na wylocie dmuchawy , ze śrubą obciążenie było zbyt duże przy 10% mocy zero przedmuchu , sprawdziłem rano :D jara się , są jeszcze niewielkie niedopalenia , czy usunę je zwiększając max moc dmuchawy ?
TIMON120777 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 #14 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 tak usuniesz ale możesz przedobrzyć nie wiem czemu zmieniasz parametry nadmuchu zamiast zmienić tylko minimalną moc kotła??? moc maksymalną zostaw -teraz kocioł i tak pracuje w podtrzymaniu więc opiera się na mocy minimalnej
mietek440 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor #15 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 próbuję w każdy sposób aby nie wygasł , uczę się dopiero jego obsługi , jednak z podniesieniem obrotów max dmuchawy do 95% przedobrzyłem , kocioł wygasł , palnik i popielnik zasypany opałem
TIMON120777 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 #16 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 musisz odróżnić 2 aspekty pracy kotła 1 moc maksymalna gdzie w Twoim przypadku ustawiasz przerwę podawania oraz zakres pracy wentylatora- minimalne i maksymalne jego obroty Ten parametr określa maksymalną moc Twojego kotła której sterownik nie przekroczy. najłatwiej ją ustawić w czasie zimy gdy jest duży lub bardzo duży odbiór ciepła i wtedy wiesz czy dana moc maksymalna jest wystarczająca czy może zbyt mała(kocioł mimo ciągłej pracy na 100% nie osiąga temperatury) lub zbyt duża(kocioł osiąga zadaną, przekracza ją i się odstawia- przechodzi w podtrzymanie) 2 moc minimalna- to moc potrzebna aby kocioł nie zgasł w momencie gdy już w to nieszczęsne podtrzymanie przejdzie. 1 parametr ważny jest zimą a 2 latem teraz ważny jest dla Ciebie ten drugi i na nim się musisz skupić kocioł pracuje zaledwie kilka razy w ciągu doby(nie wiem jak masz ustawione grzanie CWU- czy masz strefy czy grzeje w oparciu o histerezę) przez resztę dnia odpoczywa i pilnuje aby mu opał nie zgasł musisz zatem dobrać moc minimalną ta aby nie zgasł opał na palniku. powinieneś mieć ten parametr poniżej mocy maksymalnej i tylko nim operuj jeśli mocno nakręciłeś możesz przywrócić ustawienia fabryczne- będą to prawdopodobnie nastawy dla danego modelu kotła. Producent tego sterownika chyba konfiguruje wstępnie moc maksymalną dla danego kotła- jeśli nie i tak możesz dane wyjściowe zmienić. skup się tylko na mocy minimalnej i nie zmieniaj nic poza nią według następującego klucza: jak masz w popielniku niespalony miał to znaczy że kocioł zbyt często podaje i nie zdąża w podtrzymaniu wypalić- wtedy zmniejszaj moc minimalną jak masz wypalony opał na palniku i nie nadąża z podaniem nowej dawki moc jest za mała - wtedy ją podnieś. nie wiem też czy masz włączone przedmuchy co przy miale ma znaczenie jeśli są spieki obniż delikatnie maksymalne obroty dmuchawy ale rób to delikatnie po 5% jednorazowo i nie częściej niż raz na dobę jak spada trochę niedopalonego eko podnieś maksymalne obroty ale również o niezbyt wysoką wartość. teraz będzie z tym kłopot gdyż kocioł potrzebuje niewiele mocy do zagrzania samego CWU. takie zabawy są lepiej widoczne zimą. jak nie masz pewności - napisz lub dzwoń do producenta kotła aby Ci podał nastawy dla mocy maksymalnej Twojego modelu- możliwe że je ma on lub sprzedawca u którego zestaw nabyłeś. po ich wpisaniu pozostanie dopasowanie mocy minimalnej i ewentualna korekta nadmuchu odpowiednio do posiadanego opału. niestety lato nie jest dobrym momentem na ustawianie i poprawianie parametrów pracy sterownika
mietek440 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor #17 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 mam ustawioną histerezę 2 st. , palę miałem , przedmuchy mam włączone , dziś w dzień ponownie wygasło , dziwne bo poprzednią noc nie wygasł ,
TIMON120777 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 #18 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 poprzednia doba mogła być inna z wielu względów inne zużycie CWU o innych porach, z większą częstotliwością i może dlatego opisałem Ci co robić w zależności od powodu wygaszenia reguluj mocą minimalną tylko gdyż kocioł przez większą część dnia stoi w podtrzymaniu. korektę zapisuj i jak jest gorzej cofaj się o krok a jak widzisz poprawę rób krok następny ale mniejszy niż poprzednio żeby nie przedobrzyć. no chyba że problem zaczyna się już w fazie grzania CWU - przewęgla palnik i potem jest opał niespalony zsuwany do popielnika lub zbyt mocno wypala opał- wtedy musisz skorygować moc nadmuchu i przerwę podawania
mietek440 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor #19 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 mam już trochę dość walki z ustawieniami , chcę w kotłowni zamontować grzejnik , intalację mam jak na schemacie http://kotly.com/info/schemat_z_zaworem_4drogowym_z_bojlerem.JPG z tymże u mnie jest układ zamknięty , doradźcie gdzie go wpiąć
TIMON120777 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 #20 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 ja walczyłem dwie zimy zanim na forum trafiłem i pojąłem o co chodzi w procesie spalania i jak należ ustawiać sterownik. odrobinę cierpliwości. wytrzymaj do sezonu wtedy łatwiej wysterować gdy większy odbiór ciepła- będzie łatwiej. nie bardzo rozumiem po co Ci w kotłowni grzejnik??? tam jest ciepło od kotła i rozchodzących się rur a jeszcze grzejnik??? przemyśl swój wybór
mietek440 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor #21 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 montaż grzejnika na krótkim obiegu doradzono mi aby zwiększyć zapotrzebowanie na ciepło , w tedy niby kocioł nie wygaśnie :unsure:
TIMON120777 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 #22 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 i zapewne doradził CI to ten co kociołek CI sprzedał???? równie dobrze możesz odkręcić grzejnik w którejś łazience i on odbierze nadmiar ciepła- bez dodatkowych kosztów. wystarczy tylko puścić obieg na dom i zamknąć pozostałe odbiorniki ciepła. TYLKO PO CO???? ale to rozwiązanie na potem. najpierw trzeba ustawić sterownik pod dany opał co jest trudne zwłaszcza dla tłoka gdyż w nim ilość opału podana jednorazowo na palnik jest dużo większa niż przy podajniku ślimakowym. zwiększenie odbioru ciepła to półśrodek a zrobienie tego przez montaż dodatkowego kalafiora to próba wyciągnięcia dodatkowej kasy.
mietek440 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor #23 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Geniusze z Grobelnego powiedzieli że jak wygasa to nic nie da się zrobić , mały odbiór ciepła , poza tym zostałem po prostu olany , kupiłeś to się męcz , co do puszczenia ciepła na dom , mam zawór 4D , grzanie grzejników w sterowniku wyłączone próbowałem puścić część ciepła odkręcając zawór na dom - i tak wygasa a wkurza mnie codzienne wybieranie opału z popielnika .
TIMON120777 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 #24 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 nie dziwię się każdy by się złościł. wytrzymaj do sezonu. wtedy łatwiej ustawić kociołek pod kątem mocy maksymalnej. potem w lecie będzie to dla niego wyznacznik mocy minimalnej. jeśli zatem latem będziesz miał ten sam opał co zimą to powinno już być lepiej. P.S.sprawdź pocztę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.