piastun Opublikowano 3 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Witam, Pewnie było z 1000 podobnych tematów ale chyba, żadnego rozwiązującego wszystkie moje pytania. Mam starą pieco-kuchnię do której jest podłączonych 4 grzejniki w parterze. Wszystko pracuje grawitacyjnie. Zastanawiam się nad podłączeniem do tego zestawu bojlera CWU - 100-120l. Najbardziej pasowałby mi bojler pionowy ale nie zmieśći się on w miejsce po bojlerze elektrycznym (mam 100cm wysokości i 50cm szerokości miejsca) do tego ceny pionowych są dużo wyższe niż poziomych. 1) Poziomy jednak musiałby trafić na nieogrzewany strych i zastanawiam się czy jakbym go zaizolował 10-20cm warstwą styropianu to czy by się zabardzo nie wychładzał? 2) Woda w instalacji grzewczej i ciepłej wody użytkowej pochodzi ze zwykłej studni kręgowej (ciężko mi określić parametry ale chyba jest raczej miękka), czy do takiej wody nadają się zbiorniki dwupłaszczowe emaliowane ? 3) Czy taki zestaw pójdzie na grawitacji? Bojler byłby najwyższym punktem. Czy jest szansa na nie stosowanie zaworów zwrotnych (ciepła woda grawitacyjnie nie powinna płynąc na grzejniki)? 4) Jaką firmę polecacie do kwoty 800zł 5) Ile muszę podnieść naczynie wzbiorcze ponad CWU? pozdrawiam
Franek19 Opublikowano 3 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Witam!Moim skromnym zdaniem może śmiało bojler montować na poddaszu -ale pod warunkiem solidnego ocieplenia.Proponuję wykonać na bojler i naczynie wzbiorcze coś w rodzaju dużej skrzyni i porządnie (grubo) ocieplić wełną mineralną.Jeśli masz miejsce na poddaszu.Naczynie wzbiorcze zamontuj 30 cm nad bojlerem.Zawory zwrotne uważam,że tym przypadku są zbędne.Bojler koniecznie z anodą magnezową.Zasilenie w zimną wodę z odpowiednią armaturą pod stropem na parterze.Woda instalacyjna chętniej popłynie do bojlera (na poddaszu ) niż na grzejniki na parterze -potrzebne będą zawory na zasilaniu i powrocie aby ten"ruch" trochę przydławić.Pozdrawiam.
piastun Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor #3 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Grubo tzn ile :) ?10cm, 20cm czy może więcej? Czyli jak piec się rozpędzi do 70-80stopni a następnie będzie się wychładzał i pracował z temp 50stopni to woda też tam będzie chciała płynąć ? Bo jeżeli tak a w bojlerze by już było wiecej to będzie się chłodzić ale może tego dobrze nie przemyślałem :) bo wtedy to bojler by chciał wymusić obieg.
Franek19 Opublikowano 5 Czerwca 2013 #4 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Witam! Każdy bojler jest ocieplony przez producenta pianką.W Twoim przypadku na nieogrzewanym poddaszu było by to dodatkowe ocieplenie nie tylko bojlera, ale i naczynia wzbiorczego (ono wymaga najwięcej wełny).Gdybyś te "urządzenia" umieścił przy kominie to dostałyby swego rodzaju "podgrzewacz".Napewno byłoby to bardzie bezpieczne- wymagałoby np. 10cm wełny.Jeżeli tak nie możesz- to uważam ,że nie należy żałować izolacji. Myślę,że należało by naczynie wzbiorcze połączyć z instalacją dwoma rurami :rura z zasilania do góry NW,spód NW do powrotu.Całość tych zmian jest dosyć skomplikowana.Rozważ jeszcze możliwość zamontowania pompki.Wtedy bojler możesz montować na każdej wysokości-nie zmieniając pewnie wysokości położenia NW. Jeżeli woda w bojlerze będzie miała np.60*C, a kocioł 50*C to wtedy woda napewno nie popłynie do bojlera- prawo grawitacji.Często bojler położony w kotłowni (piwnicy) gdy nie ma zaw. zwrotnego "oddaje" swoje ciepło wyżej położonym grzejnikom.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.